Μπορεί το στρες να σου προκαλέσει πυρετό;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Μπορεί το στρες να σου προκαλέσει πυρετό;

Η απάντηση μάλλον θα σε εκπλήξει

Το άγχος μπορεί να επιφέρει τεράστια επιβάρυνση στο σώμα σου. Μπορεί να διακόψει τον τρόπο που κοιμάσαι, να επηρεάσει την πεπτική σου υγεία και ακόμη και να βγάλει εκτός τον εμμηνορροϊκό σου κύκλο.

Λόγω των ευρέων επιπτώσεών του στην ευημερία σου, είναι κατανοητό και λογικό να αναρωτιέσαι εάν το άγχος μπορεί επίσης να σε κάνει να αισθανθείς σωματικά αδιαθεσία και να μιμηθείς τα συμπτώματα μιας πραγματικής ασθένειας - όπως έναν πυρετό. Η έρευνα σχετικά με το άγχος και τους πυρετούς - συγκεκριμένα έναν τύπο πυρετού που ονομάζεται «ψυχογενής πυρετός» - είναι ανώμαλη. Οι ειδικοί όμως προσπαθούν να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ της υψηλότερης θερμοκρασίας του σώματος και του άγχους, και εάν οι μεγαλύτερης ή μικρότερης σημασίας στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν πυρετό.

Ενώ ο πυρετός είναι σημάδι λοίμωξης ή άλλης ασθένειας, δεν υπάρχει μία ουσιώδης έρευνα που να αποδεικνύει οποιαδήποτε σχέση μεταξύ του στρες και της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος, δήλωσε ο Donald Ford, ιατρός οικογενειακής ιατρικής στο Cleveland Clinic. «Το άγχος μπορεί να προκαλέσει κάποιες φυσιολογικές αλλαγές όπως κοκκίνισμα αλλά αυτό είναι πολύ επιφανειακό. Δεν αλλάζει τη θερμοκρασία του σώματος».

Ο Ramiro Jervis, γιατρός εσωτερικής ιατρικής στα Οικογενειακά Κέντρα Υγείας στο NYU Langone, προσθέτει ότι «δεν γνωρίζει μελέτες που να δείχνουν ότι το ίδιο το άγχος μπορεί να προκαλέσει πυρετό». Λέει επίσης στο Health ότι εάν ένας ασθενής παρουσιάζει πυρετό, ο γιατρός του είναι πιθανότερο να αναζητήσει άλλες αιτίες εκτός από το άγχος, όπως μια λοίμωξη.

Αλλά ενώ το ίδιο το άγχος μπορεί να μην μπορεί να προκαλέσει άμεσα πυρετό, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο σώμα σου - και αυτό μπορεί έμμεσα να οδηγήσει σε πυρετό. Συγκεκριμένα, το διαρκές άγχος για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να αποδυναμώσει ή να αλλάξει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Η Alka Gupta, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη, προσθέτει ότι το άγχος «μπορεί να μειώσει την ανοσία σου, καθιστώντας σε πιο ευάλωτη σε ιογενείς ή άλλες μολύνσεις», οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν πυρετό.

Επομένως όχι, το στρες από μόνο του σαν κατάσταση μιας στιγμής δεν μπορεί να σου προκαλέσει πυρετό.