Είναι η κούραση σημάδι κορονοϊού;

Είναι η κούραση σημάδι κορονοϊού;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις σύμφωνα με τους ειδικούς

Το να νιώθεις καταβεβλημένος συχνά πυκνά είναι μέρος της ζωής. Όμως, όταν αισθάνεσαι κουρασμένη εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, είναι φυσικό να αναρωτιέσαι εάν η κόπωση σου μπορεί να προκληθεί από τον COVID-19. «Ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) καταγράφουν την κόπωση ως επίσημο σύμπτωμα του COVID-19, η κόπωση δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχεις τον ιό», αναφέρει ο Amesh Adalja, ανώτερος μελετητής στο Johns Hopkins Center. «Είναι ένα είδος μη γραπτού συμπτώματος», επισημαίνει.

Πώς μπορείς να καταλάβεις εάν η κόπωση σου οφείλεται στον COVID-19 ή σε κάτι άλλο εντελώς; Αρχικά ας ξεκινήσουμε με το πόσο σύνηθες είναι η κούραση σημάδι κορονοϊού. «Είναι αρκετά συνηθισμένο», λέει ο Adalja - αλλά το αίσθημα κούρασης είναι συνηθισμένο στις περισσότερες ιογενείς ασθένειες.

«Έχει να κάνει με ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα όταν δέχεται επίθεση», λέει ο Richard Watkins, ιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Akron του Οχάιο και καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Βορειοανατολικού Οχάιο. Αυτές οι κυτοκίνες σηματοδοτούν στο σώμα σου ότι ήρθε η ώρα «για δουλειά» και να καταπολεμήσει μια λοίμωξη, αλλά το επακόλουθο μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι κουρασμένη. Σε τελική ανάλυση, το σώμα σου εστιάζει την ενέργειά του στην καταπολέμηση ενός εισβολέα, ακόμα κι αν δεν μπορείς να το δεις.

Όσον αφορά την κόπωση λόγω του COVID-19 συγκεκριμένα, μια έκθεση του Φεβρουαρίου που δημοσιεύθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναλύοντας 55.924 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στην Κίνα, διαπίστωσε ότι η κόπωση ήταν το τρίτο πιο συχνό σύμπτωμα του COVID-19 με 38,1% των ατόμων να το δηλώνουν ως σύμπτωμα. Τα δύο πιο κοινά συμπτώματα, σύμφωνα με την έκθεση, ήταν ο πυρετός (87,9%) και ο ξηρός βήχας (67,7%).

Πώς θα ξέρεις όμως αν η κούραση που νιώθεις είναι κορονοϊός;

Αυτό μπορεί να είναι λίγο δύσκολο. Σε γενικές γραμμές, ο Adalja λέει ότι θα πρέπει να έχετε και άλλα συμπτώματα. «Συνήθως θα έχεις κάποια συμπτώματα, όπως μυϊκούς πόνους ή πονόλαιμο, ακόμα κι αν είναι μικρό», λέει. «Συνήθως δεν είναι μόνο κόπωση από μόνη της». Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις COVID-19 και να αισθανθείς κόπωση μόνο ως σύμπτωμα - απλά δεν είναι συνηθισμένο.