Είναι ασφαλές να ταξιδέψεις στο εξωτερικό εν μέσω πανδημίας;

Είναι ασφαλές να ταξιδέψεις στο εξωτερικό εν μέσω πανδημίας;

Τι λένε οι ειδικοί;

Μια ημέρα αφότου τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προέτρεψαν τους Αμερικανούς να μείνουν στο σπίτι τους για την Ημέρα των Ευχαριστιών, περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες μπήκαν σε αεροπλάνα, σηματοδοτώντας τη δεύτερη ημέρα που έχουν πετάξει περισσότερα από ένα εκατομμύριο άνθρωποι από τον Μάρτιο. Σχεδόν τρία εκατομμύρια επιπλέον άτομα έχουν πετάξει από τότε.

Ο υψηλός αριθμός ταξιδιωτών μιλάει για μια αίσθηση πανδημικής κόπωσης που βιώνουν πολλοί άνθρωποι. Για μερικούς, η επιθυμία να δουν την οικογένειά τους αξίζει τον κίνδυνο να κολλήσουν τον κορονοϊό ενώ ταξιδεύουν. Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο τρέχων αριθμός ατόμων που πετούν, ενώ αυξάνεται, είναι μικρότερος σε σύγκριση με τον αριθμό που εξακολουθεί να βρίσκει την ιδέα να μπει σε αεροπλάνο τρομακτική. Στην περίοδο των 11 ημερών γύρω από την Ημέρα των Ευχαριστιών πέρυσι, έγινε ρεκόρ αφού ταξίδεψαν 26 εκατομμύρια άνθρωποι. Φέτος, λιγότεροι από το μισό είναι πιθανό να ταξιδέψουν.

Ωστόσο πόσο ασφαλές είναι να ταξιδέψεις με αεροπλάνο μέσα στην πανδημία; Πολλές μελέτες έχουν δημοσιευτεί σχετικά με αυτό το ζήτημα τους μήνες από τότε που η πανδημία σταμάτησε τα ταξίδια τον Μάρτιο και οι περισσότερες από αυτές υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος προσβολής κορονοϊού κατά τη διάρκεια μιας πτήσης είναι πολύ χαμηλός.

Οι ειδικοί λοιμώξεων, υγειονομικής περίθαλψης και αεροδιαστημικής λένε ότι οι μελέτες - από το Υπουργείο Άμυνας, την United Airlines, τη Delta Air Lines και άλλες - είναι εν μέρει ακριβείς, αλλά όλοι έχουν περιορισμούς. Μία πολυδημοσιευμένη μελέτη για την πτήση, που διεξήχθη από το Υπουργείο Άμυνας, διαπίστωσε ότι «ο συνολικός κίνδυνος έκθεσης από αερολύματα παθογόνα, όπως ο κορονοϊός, είναι πολύ χαμηλός» και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα άτομο θα έπρεπε να κάθεται δίπλα σε έναν μολυσματικό επιβάτη για τουλάχιστον 54 ώρες για να κολλήσει μια μολυσματική δόση του ιού μέσω του αέρα. Όμως ο αριθμός «54 ωρών» αφαιρέθηκε έκτοτε από την έκθεση κατόπιν αιτήματος των συγγραφέων, οι οποίοι ανησυχούσαν ότι παρερμηνεύτηκε.

Παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία για πτήσεις με αεροπλάνα που να προκαλούν πολλά γεγονότα υπερ-διασποράς, υπήρξαν περιπτώσεις μετάδοσης. Και μπορεί να είναι χαμηλός, ωστόσο αν πάρεις το ρίσκο θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με το τι ακουμπάς, με το να καθαρίζεις και να απολυμαίνεις τα χέρια σου κ.ο.κ. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό το να ταξιδέψεις έτσι απλά για διακοπές, οπότε μόλις αυτό επιτραπεί, το βάρος πέφτει σε εσένα και στο κατά πόσο θέλεις να το ρισκάρεις.