Γρίπη στομάχου vs Covid-19: Πώς μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά

Γρίπη στομάχου vs Covid-19: Πώς μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά

Ποιες είναι οι διαφορές;

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενών με COVID-19 είναι το γεγονός ότι ο κορονοϊός προκαλεί πολλά συμπτώματα που είναι επίσης σημεία άλλων ασθενειών (γνωστά και ως μη ειδικά συμπτώματα). Αυτό σημαίνει ότι, ενώ τα άτομα που αρρωσταίνουν με τον Covid-19 θα μπορούσαν να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως πυρετό, ξηρό βήχα και πονοκέφαλο, αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να σχετίζονται με αλλεργίες, τη γρίπη ή ακόμα και το κοινό κρυολόγημα.

Αλλά οι ομοιότητες των συμπτωμάτων δεν σταματούν εκεί. O COVID-19 έχει συνδεθεί με γαστρεντερικά προβλήματα (ναυτία, έμετος, διάρροια), τα οποία είναι επίσης συμπτώματα της γρίπης του στομάχου, που ονομάζονται τεχνικά γαστρεντερίτιδα. Αλλά πώς ξέρεις εάν πάσχεις από το ένα ή το άλλο; Το Health.com μίλησε με ειδικούς για να μάθει και ιδού τα ευρήματα.

Για αρχή, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η γαστρεντερίτιδα δεν είναι στην πραγματικότητα ένας τύπος γρίπης, ακόμα και αν είναι γνωστή ως γρίπη του στομάχου. Σύμφωνα με το MedlinePlus, έναν πόρο από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, η γαστρεντερίτιδα εμφανίζεται όταν η επένδυση των εντέρων σου έχουν φλεγμονή. Αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός ιού, παρασίτων ή βακτηρίων. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι η δεύτερη πιο συχνή ασθένεια στη χώρα, σύμφωνα με το MedlinePlus. Απλώνεται μέσω μολυσμένων τροφίμων ή νερού και έρχεται σε επαφή με μολυσμένο άτομο. Ακολουθούν τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας: διάρροια, έμετος, κοιλιακό άλγος, πυρετός, πονοκέφαλος, κρυάδες.

Ευτυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από γαστρεντερίτιδα χωρίς καμία θεραπεία. Τούτου λεχθέντος, η αφυδάτωση είναι μια κοινή παρενέργεια της γαστρεντερίτιδας, επειδή μερικές φορές προκαλεί στους ασθενείς να χάσουν πολύ υγρό λόγω διάρροιας και εμέτου. Για να αποφύγεις την αφυδάτωση, ίσως χρειαστεί να πίνεις περισσότερα υγρά από ό, τι συνήθως, ενώ υποφέρεις από την ασθένεια.

Ο Covid-19, από την άλλη πλευρά, είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από έναν πρόσφατα ανακαλυφθέντα κορονoϊό, γνωστό ως SARS-CoV-2. Ως επί το πλείστον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όσοι πάσχουν από COVID-19 θα βιώσουν μια ήπια έως μέτρια αναπνευστική ασθένεια και συχνά θα αναρρώσουν χωρίς ιατρική περίθαλψη. Αλλά άλλοι -άτομα άνω των 65 ετών ή άτομα με άλλες υποκείμενες καταστάσεις - είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια από τον ιό.

Συνήθως εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων αναπνευστικών σταγονιδίων (όπως αυτά που προέρχονται από φτέρνισμα ή βήχα), γι' αυτό η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη αυτή τη στιγμή. Και εάν τα συμπτώματα της γρίπης του στομάχου φαίνονται οικεία, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά από αυτά είναι επίσης σημάδια του COVID-19, τα γνωστά συμπτώματα των οποίων είναι: βήχας, ρίγη ή πυρετός, δυσκολία αναπνοής ή δύσπνοια, πόνοι στο σώμα ή στους μυς, κούραση, απώλεια μυρωδιάς ή γεύσης, πονοκέφαλος, ρινική καταρροή ή συμφόρηση, πονόλαιμος, έμετος, ναυτία, διάρροια.

Πώς ξέρεις όμως τη διαφορά μεταξύ του Covid-19 και της γρίπης του στομάχου; Δυστυχώς, η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη, λέει ο Cory Fisher, DO, που ειδικεύεται στην οικογενειακή ιατρική στο Cleveland Clinic. Μεταξύ των πραγμάτων που πρέπει να προσέξεις είναι εκείνα τα συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού και η απώλεια γεύσης και οσμής, καθώς αυτά διαφοροποιούν τη γαστρεντερίτιδα από τον COVID-19, λέει ο Δρ Fisher. «Υπάρχουν πολλά αλληλεπικαλυπτόμενα συμπτώματα, αν και το COVID τείνει να έχει περισσότερα συμπτώματα ανώτερου αναπνευστικού, βήχα με χαρακτηριστικό την απώλειας γεύσης ή μυρωδιάς», εξηγεί.