Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνεις αν αισθάνεσαι ότι έχεις συμπτώματα της νόσου

Κορονοϊός: Τι πρέπει να κάνεις αν αισθάνεσαι ότι έχεις συμπτώματα της νόσου

Πυρετός, ξηρός βήχας, πονόλαιμος, μυαλγίες, ρινική συμφόρηση και ένα έντονο αίσθημα κούρασης.

Αυτά είναι σύμφωνα με τους ειδικούς τα βασικά συμπτώματα του κορονοϊού και στην περίπτωση που την περίοδο που διανύουμε παρατηρήσεις κάποιο ή αρκετά από τα παραπάνω ταυτόχρονα, τότε σίγουρα δεν χρειάζεται να ανησυχήσεις, αλλά έχεις κάθε λόγο να λάβεις τα μέτρα σου!

Γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνεις, θα αποφύγεις την αναστάτωση και την ίδια ώρα, θα είσαι σίγουρη ότι δεν θα συμβάλεις στην εξάπλωση της νόσου. Ιδού, λοιπόν, τα πρώτα βήματα που αξίζει να κάνεις αν παρατηρήσεις ή αισθανθείς κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, τόσο για να προστατεύσεις εσένα και τους γύρω σου, όσο και για να ανακουφιστείς άμεσα.

#1 Επικοινώνησε με τον γιατρό σου

Το πρώτο βήμα που καλείσαι να κάνεις αν παρουσιάσεις συμπτώματα τα οποία θυμίζουν εκείνα του Covid-19, είναι να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου, ούτως ώστε να λάβεις τις οδηγίες ενός ειδικού. Στην περίπτωση που εμφανίσεις κάποιο σύμπτωμα σε ιδιαίτερα ήπια μορφή, ενδεχομένως o γιατρός θα σε συμβουλεύσει να μείνεις στο σπίτι και να περιορίσεις τις επαφές σου με άλλα άτομα για τουλάχιστον 14 ημέρες. Αν τα ύποπτα συμπτώματα είναι περισσότερα και πιο έντονα, ίσως χρειαστεί να κάνεις το απαραίτητο τεστ, ούτως ώστε να διαπιστώσεις αν έχεις νοσήσει ή όχι από κορονοϊό.

#2 Μείνε σπίτι και απομονώσου

Λόγω της κρισιμότητας της περιόδου που διανύουμε, είναι σημαντικό να περιορίσεις τις μετακινήσεις και τις επαφές σου με άλλα άτομα, με το πρώτο ύποπτο σύμπτωμα και μέχρι να πάρεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι. Ακόμη και αν ο πυρετός, ο βήχας, οι μυαλγίες ή ο πονοκέφαλος που έχεις δεν οφείλονται στον Covid-19, πρέπει να μείνεις εντός, ούτως ώστε να είσαι σίγουρη πως δεν θα συμβάλεις στην εξάπλωση της νόσου και φυσικά, για να αναρρώσεις.

#3 Βοήθησε τον οργανισμό σου να ανακουφιστεί

Αφού επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου και ενώ παραμένεις σπίτι, είναι φυσικά απαραίτητο να βρεις έναν τρόπο για να ανακουφιστείς από τα δέκατα, τον πυρετό, τον πονόλαιμο ή τις μυαλγίες και να αισθανθείς καλύτερα. Ειδικότερα αν τα συμπτώματα δεν είναι ιδιαίτερα έντονα, μπορείς να πάρεις ένα αναλγητικό φάρμακο που μπορεί να σε ανακουφίσει από τον πόνο και την ίδια ώρα, να ρίξει τον πυρετό. Ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που περιέχει παρακεταμόλη, μία δραστική ουσία με ισχυρή αναλγητική και αντιπυρετική δράση, θα σε βοηθήσει να ανακουφιστείς.

Ο λόγος που πολλοί ειδικοί προτείνουν την παρακεταμόλη για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του Covid-19 και την ανακούφιση των ασθενών, σχετίζεται με διάφορες έρευνες που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες. Βλέπεις, εκτός από την παρακεταμόλη, υπάρχει και η ιβουπροφαίνη, ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο που έχει αντιπυρετικές ιδιότητες. Ωστόσο, έρευνες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες και βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ή δεν έχουν καταλήξει σε απολύτως ασφαλή αποτελέσματα, δείχνουν ότι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs) -στα οποία ανήκει η ιβουπροφαίνη- μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του κορονοϊού. Και μπορεί μέχρι στιγμής οι ειδικοί να μην γνωρίζουν με σιγουριά αν η λήψη ιβουπροφαίνης επιδεινώνει με σιγουριά τα συμπτώματα του κορονοϊου όμως, σε ό,τι αφορά στην παρακεταμόλη, τα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να ανακουφίσει αποτελεσματικά από τον πονοκέφαλο και τον πυρετό, δίχως να επιδεινώσει γενικότερα τα συμπτώματα του Covid-19.

koronoios symptwmata

Τέλος, μην ξεχνάς πως αν εμφανίσεις συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα του Covid-19, είναι σημαντικό να ενημερώσεις τα άτομα με τα οποία ήρθες σε επαφή και πάνω από όλα, όπως προαναφέραμε, να απομονώσεις τον εαυτό σου, να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου και στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι ήπια, να φροντίσεις να ανακουφίσεις τον οργανισμό σου με ένα παυσίπονο με παρακεταμόλη και ενδεχομένως, να πάρεις άδεια από την εργασία σου -ακόμη και αν εργάζεσαι από το σπίτι- προκειμένου να ξεκουραστείς και να ενισχύσεις τις άμυνες του οργανισμού σου.