4 οφέλη που έχουν στην υγεία σου τα αμύγδαλα

4 οφέλη που έχουν στην υγεία σου τα αμύγδαλα

Γιατί πρέπει να τα εντάξεις στη διατροφή σου;

Τα αμύγδαλα είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Είτε καταναλώνονται ολόκληρα, ψιλοκομμένα, φιλέ, ή αλεσμένο σε αλεύρι αμυγδάλου ή βούτυρο αμυγδάλου, αυτοί οι νόστιμοι ικανοποιητικοί ξηροί καρποί αξίζει πραγματικά τον τίτλο του superfood. Παρακάτω θα δεις τέσσερα οφέλη των αμυγδάλων, και γιατί κατ’ επέκταση να τα ενσωματώσεις στη διατροφή σου.

#1. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

28γρ αμυγδάλων, που είναι περίπου ένα τέταρτο φλιτζανιού ή 23 ολόκληροι ξηροί καρποί, παρέχουν μια γενναιόδωρη ποσότητα υγιούς λίπους στην καρδιά, μαζί με 6gr φυτικής πρωτεΐνης, 4gr ινών (13% του ελάχιστου ημερήσιου), το ήμισυ του ημερήσιου στόχου για βιταμίνη Ε και 20% για μαγνήσιο - μαζί με βιταμίνες Β και μικρότερες ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου και καλίου.

Η βιταμίνη Ε - που δρα ως αντιοξειδωτικό προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες που μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση και ασθένεια - υποστηρίζει επίσης την ανοσία, μειώνει τη φλεγμονή, βοηθά στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων για τη βελτίωση της ροής του αίματος και συνδέεται με την προστασία από νευροεκφυλιστικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων του Αλτσχάιμερ. Το μαγνήσιο παίζει ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου, στη διάθεση και στον ύπνο, καθώς και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης. Η συνολική ποσότητα θρεπτικών συστατικών που παρέχουν τα αμύγδαλα βοηθούν επίσης στην προστασία της οστικής πυκνότητας.

#2. Είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά

Τα αμύγδαλα είναι ζωτικής σημασίας πηγή αντιοξειδωτικών, πολλά από τα οποία συγκεντρώνονται στο καφέ στρώμα του δέρματος. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι σε άνδρες και γυναίκες που κατανάλωναν 70gr αμύγδαλα ημερησίως, τα επίπεδα βιοδεικτών στο αίμα για το οξειδωτικό στρες μειώθηκαν κατά 27% σε ένα μήνα. Το οξειδωτικό στρες είναι μια ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα και της ικανότητας του σώματος να αντισταθμίζει τις βλαβερές επιπτώσεις τους. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά στα αμύγδαλα είναι υπεύθυνα για την προστατευτική επίδραση.

#3. Τα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν την υγεία του εντέρου

Και τα ωμά και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα βρέθηκαν να λειτουργούν ως πρεβιοτικά, τα οποία χρησιμεύουν ως τροφή για τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο που συνδέονται με την ανοσία, την αντιφλεγμονώδη λειτουργία και την ψυχική υγεία.

#4. Διατηρούν την καρδιά σου υγιή

Τα αμύγδαλα προστατεύουν την καρδιά σου με διάφορους τρόπους. Οι ξηροί καρποί έχουν αποδειχθεί ότι διατηρούν ή αυξάνουν την «καλή» προστατευτική HDL χοληστερόλη, ενώ μειώνουν τα «κακά» επίπεδα LDL.

Τα αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί βοηθούν επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας, που σημαίνει ότι βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και να μειώσουν την αρτηριακή δυσκαμψία. Σε μια μελέτη σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη, δύο ομάδες κατηγοριοποιήθηκαν τυχαία σε μια δίαιτα μείωσης της χοληστερόλης που περιείχε είτε 40gr αμύγδαλα ή τον ίδιο αριθμό θερμίδων από muffin χωρίς ξηρούς καρπούς. Μετά από δύο εβδομάδες, όσοι έτρωγαν αμύγδαλα εμφάνισαν μειωμένη LDL ενώ διατηρούσαν HDL. Οι τρώγοντες αμύγδαλα είχαν επίσης μείωση στο λίπος της κοιλιάς και των ποδιών.