Καταθρενία: Η διαταραχή στον ύπνο και όσα πρέπει να ξέρεις

Καταθρενία: Η διαταραχή στον ύπνο και όσα πρέπει να ξέρεις

Μήπως σου έχει συμβεί και δεν το ξέρεις;

Ο κάθε άνθρωπος όταν κοιμάται έχει διαφορετικές συνήθειες, οι οποίες όμως αν κοιμάσαι μαζί με τη σχέση σου μπορεί να γίνουν ενίοτε και ενοχλητικές ή τρομακτικές. Και «οκ» μπορεί το ροχαλητό να είναι σχετικά μια διαχειρίσιμη κατάσταση, έχεις όμως ακούσει ποτέ για την καταθρενία; Περίεργη λέξη και αλλόκοτη. Τι είναι όμως και πώς σχετίζεται με τον ύπνο;

Η καταθρενία είναι μια σπάνια χρόνια αναπνευστική διαταραχή, σύμφωνα με τη Διεθνή Ταξινόμηση Διαταραχών του Ύπνου, αν και οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με το εάν πρέπει να ταξινομηθεί συγκεκριμένα ως παρασιμνία (διαταραχή ύπνου) ή αναπνευστικό ζήτημα. Μερικές φορές αναφέρεται ως «νυχτερινός πνιγμός», η διαταραχή εμφανίζεται ως μια μακρά, μονότονη έκπληξη ή γκρίνια, που γίνεται ακούσια ενώ το άτομο κοιμάται.

Η καταθρενία επηρεάζει όλα τα δημογραφικά στοιχεία, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι απαντάται συχνότερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Η διαταραχή αναπτύσσεται συχνά κατά την εφηβεία ή την πρώιμη ενηλικίωση. Είναι εξαιρετικά σπάνιο και πιθανότατα αναφέρθηκε επειδή ο ήχος συχνά έχει λανθασμένη διάγνωση ως ροχαλητό, ομιλία στον ύπνο, κεντρική άπνοια ύπνου ή άλλη αναπνευστική διαταραχή που σχετίζεται με τον ύπνο.

Η «γκρίνια» αυτή όμως διαφέρει από το ροχαλητό, γιατί γίνεται αποκλειστικά κατά την εκπνοή και έχει ξεχωριστό ήχο, όπως κάτι εμποδίζει τον αέρα να διαφύγει από το λαιμό. Σε μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Sleep Medicine, οι συγγραφείς ανέφεραν ότι «τα ζευγάρια στο κρεβάτι αναφέρουν γενικά ότι ακούνε τον/την σύντροφό τους να παίρνει μια βαθιά ανάσα, να την κρατάει και μετά να εκπνέει αργά, συχνά με ήχο ψηλά ή άγρια φωνή.

Υπάρχουν άλλα συμπτώματα καταθρενίας;

Αν και ο «πνιγμός» είναι η κύρια εκδήλωση της καταθρενίας, άλλα φυσικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

-ήπια βραχνάδα το πρωί,
-ήπιο αποκορεσμό οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου και
-γενική κόπωση ή σε σπάνιες περιπτώσεις, υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

Σύμφωνα με τη μελέτη Journal of Clincal Sleep Medicine, ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι, είναι ο σημαντικός φόβος της δυσφορίας για τον σύντροφό τους στο κρεβάτι. Η νυχτερινή «συναυλία» μπορεί να προκαλέσει κοινωνική αμηχανία και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλική ζωή και τις σχέσεις.