Μπορεί η μάσκα να δυσκολέψει την αναπνοή του παιδιού σου;

Μπορεί η μάσκα να δυσκολέψει την αναπνοή του παιδιού σου;

Τι ακριβώς ισχύει για τη μάσκα προστασίας στα παιδιά

Μπορεί η μάσκα που φοράει το παιδί σου στο σούπερ μάρκετ ή σε κάποια βόλτα έξω να εμποδίσει την καλή του αναπνοή;

Ή μήπως οι μάσκες παγιδεύουν το διοξείδιο του άνθρακα που συνηθίζουμε να αποβάλουμε με την αναπνοή;
Η απάντηση και στους δύο προβληματισμούς που έχουν οι γονείς για τα παιδιά που φορούν μάσκα είναι αρνητική.

Αρχικά, οι μάσκες είναι φτιαγμένες από υλικά που επιτρέπουν τον αέρα να περνά, γεγονός που δεν μπορεί να εμποδίσει το πολύτιμο οξυγόνο που χρειάζεται το παιδί σου. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των παιδιών 2 ετών και άνω μπορεί να φορά με ασφάλεια τη μάσκα για μία παρατεταμένη περίοδο χρόνου.

Επίσης, έχουν υπάρξει κάποιες λανθασμένες μελέτες που υποστηρίζουν ότι οι μάσκες μπορούν να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση από διοξείδιο του άνθρακα(γνωστή ως υπερκαπνία) επειδή εισπνέουμε και πάλι τον αέρα που κανονικά εκπνέουμε. Αλλά, αυτό δεν είναι αλήθεια.

Τα μόρια του διοξειδίου του άνθρακα είναι μικροσκοπικά, μικρότερα και από τα αναπνευστικά σταγονίδια. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να παγιδευτούν από υλικά που επιτρέπουν στον αέρα να περνά από αυτά.

Ωστόσο, παιδιά κάτω των 2 ετών δεν θα πρέπει να φορούν μάσκες γιατί μπορεί να αδυνατούν να τις απομακρύνουν από το πρόσωπό τους χωρίς βοήθεια. Επιπλέον, παιδιά με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ή γνωστικές διαταραχές μπορεί να δυσκολεύονται να ανεχτούν τη μάσκα για πολλή ώρα και χρειάζονται ειδική προσοχή.