Τι θα συμβεί αν χρησιμοποιήσεις προφυλακτικό που έχει λήξει;

Τι θα συμβεί αν χρησιμοποιήσεις προφυλακτικό που έχει λήξει;

Ιδού η απάντηση που θέλεις να ξέρεις

Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του 2020, και ακόμη και τώρα οι λέξεις προφυλακτικό και προστασία αποτελούν ταμπού, και κατά συνέπεια μας κάνουν να ντρεπόμαστε κάθε φορά που πηγαίνουμε στο φαρμακείο να αγοράσουμε (εμείς ή ο σύντροφός μας) το σωτήριο κουτάκι. Στην πραγματικότητα, η προστασία και η προφύλαξη είναι το πρώτο και το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί.

Κι επειδή έχουν γίνει ουκ ολίγες συζητήσεις για το θέμα αυτό, εμείς θέλουμε να περάσουμε σε ένα άλλο σκέλος που ενδέχεται να σε έχει απασχολήσει κάποια στιγμή. Τι θα συμβεί αν κάποια στιγμή χρησιμοποιήσεις προφυλακτικό που έχει λήξει;

Με την πάροδο του χρόνου, τα υλικά προφυλακτικών (συμπεριλαμβανομένων λατέξ, πολυουρεθάνης) θα υποβαθμιστούν και θα γίνουν εύθραυστα, λέει η Nerys Benfield, MD, MPH, γυναικολόγος από το Albert Einstein College of Medicine, Montefiore Medical Center. Όταν τα προφυλακτικά είναι λιγότερο ευέλικτα, σπάζουν ή σκίζονται πιο εύκολα. Έτσι, η χρήση προφυλακτικού που έχει λήξει σε αφήνει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθείς από σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη ή να μείνεις έγκυος, λέει η Δρ Benfield.

Τι συμβαίνει εάν χρησιμοποιείς προφυλακτικό που έχει λήξει;

Τι γίνεται όμως αν δεν έχεις άλλα προφυλακτικά στο σπίτι σου, και αναγκαστικά χρησιμοποιήσετε το ληγμένο; «Παρά τους κινδύνους, και οι δύο σύντροφοι θα επωφεληθούν από τη χρήση προφυλακτικού που έχει λήξει από το να μη χρησιμοποιήσουν καθόλου», λέει η Δρ Banfield. Εάν το προφυλακτικό που έληξε αποθηκεύτηκε σε δροσερό, ξηρό μέρος, μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα από το τίποτα, αναφέρει. Αλλά διατρέχεις έναν κίνδυνο: Μπορεί να μην προστατεύει από όλα τα ΣΜΝ.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να λήξει το προφυλακτικό;

Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα προφυλακτικά λατέξ και πολυουρεθάνης θα έχουν ημερομηνία λήξης περίπου πέντε χρόνια μετά την ημερομηνία κατασκευής, λέει η Deborah Arrindell, αντιπρόεδρος της πολιτικής υγείας της Αμερικανικής Ένωσης Σεξουαλικής Υγείας. Τα προφυλακτικά πολυισοπρενίου τείνουν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, αλλά εξακολουθούν να είναι καλά για περίπου τρία χρόνια, λέει. Και αν χρησιμοποιείς φυσικά προφυλακτικά χωρίς λατέξ, όπως αυτά που είναι φτιαγμένα από δέρμα προβάτου, λάβετε υπόψη ότι τείνουν να έχουν τη μικρότερη διάρκεια ζωής (και δεν θα προστατεύουν από τις ΣΜΝ), λέει η Δρ Benfield.