Γιατί κάποιοι άνθρωποι αρνούνται να φορέσουν μάσκα σε δημόσιο χώρο;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι αρνούνται να φορέσουν μάσκα σε δημόσιο χώρο;

Σίγουρα έχεις αναρωτηθεί κι εσύ πολλές φορές

Παρά τις εντολές μάσκας σε πολλές χώρες και τις συστάσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ως χειρονομία διάσωσης, πολλά άτομα επιλέγουν να μην φορούν μάσκες δημόσια ως μέσο προστασίας του εαυτού τους και άλλων από τον COVID-19. Στις 3 Ιανουαρίου, μια ομάδα διαδηλωτών κατά της μάσκας κατέλαβε ένα εμπορικό κέντρο στο Λος Άντζελες, κάποιοι μεταδίδουν το περιστατικό ως «εραστές της ελευθερίας» ισχυριζόμενοι ότι οι μάσκες είναι μορφή «ελέγχου».

Στις πρώτες μέρες του COVID-19, το CDC είπε ότι οι υγιείς άνθρωποι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες προσώπου. Αλλά τον περασμένο Απρίλιο, το CDC εξέδωσε μια σύσταση που συμβουλεύει όλους να φορούν μια μάσκα προσώπου ή κάλυμμα σε δημόσιο χώρο για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορονοϊού. Φυσικά, υπήρχε κάποια σύγχυση και έτσι αρκετοί επέλεξαν να μην φορούν μάσκα προσώπου.

Αλλά αυτό ήταν σχεδόν πριν από ένα χρόνο και το μήνυμα είναι πλέον σαφές: Η χρήση μάσκας προσώπου βοηθά στη μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού. Πέρα από τις συμβουλές του CDC, τα περισσότερα κράτη έχουν εκδώσει τους δικούς τους κανόνες σχετικά με την κάλυψη προσώπου. Στην Ελλάδα η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους έγινε κάπου στα μέσα Οκτώβρη.

Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να αρνούνται να φορέσουν μάσκα ή κάλυμμα προσώπου όταν φεύγουν από το σπίτι, ανεξάρτητα από τους κανόνες στην περιοχή τους. Για να είμαστε σαφείς, μιλάμε για άτομα που πρέπει να φορούν μάσκα, σύμφωνα με το CDC, το οποίο περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα υγιή παιδιά και ενήλικες. «Τα καλύμματα προσώπου ΔΕΝ πρέπει να φοριούνται από παιδιά κάτω των 2 ετών ή από όσους έχουν δυσκολία στην αναπνοή ή δεν μπορούν με κάποιο τρόπο να βάλουν και να αφαιρέσουν τη μάσκα χωρίς βοήθεια», σύμφωνα με το CDC.

Εάν αναρωτιέσαι εάν μερικοί άνθρωποι είναι απλώς εγωιστές και απλά ενοχλούνται με το να φορέσουν μάσκα ή αισθάνονται υπεράνω του νόμου και δεν πιστεύουν ότι οι κανόνες ισχύουν γι' αυτούς, τότε μπορεί να έχεις δίκιο. «Πιστεύω ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια αίσθηση ελιτισμού, ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών ή ενός καλύτερου από άλλους τύπων αυτο-εικόνας», λέει ο Δρ DeSilva. «Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους αμυντικούς μηχανισμούς».

Ορισμένοι αρνητές μάσκας βλέπουν το ζήτημα μόνο από την άποψη της άνεσης και της ασφάλειάς τους, από την απροσεξία ή τον εγωισμό, δεν καταλαβαίνουν ότι η χρήση μάσκας προσώπου μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού όχι μόνο σε αυτούς αλλά και στα μέλη της οικογένειάς τους και στην κοινότητα. Δεν βλέπουν το όφελος να κάνουν κάτι για το μεγαλύτερο καλό, ακόμα κι αν είναι άβολο.