Βρήκαμε πώς θα πάρεις επαρκή ποσότητα βιταμίνης D εν μέσω χειμερινής περιόδου

Βρήκαμε πώς θα πάρεις επαρκή ποσότητα βιταμίνης D εν μέσω χειμερινής περιόδου

Το τρόφιμο που πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου.

Υπάρχει μια βιταμίνη που είναι ζωτικής σημασίας για την ανοσολογική λειτουργία, τη ρύθμιση των ορμονών και τη σταθεροποίηση της διάθεσης. Αναφερόμαστε φυσικά στη βιταμίνη D η οποία διευκολύνει σημαντικές διαδικασίες σε ολόκληρο τον οργανισμό. Σύμφωνα όμως με έρευνες, μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων δεν παίρνουν αρκετή από αυτή τη βιταμίνη κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο. Δεδομένου ότι μία από τις κύριες πηγές βιταμίνης D προέρχεται από τον ήλιο, ο χειμώνας δημιουργεί πρόβλημα στην κάλυψη της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης.

Η βιταμίνη D λειτουργεί σαν στεροειδές στο σώμα, ρυθμίζοντας την ανάπτυξη περισσότερων από 200 γονιδίων. Ουσιαστικά εμπλέκεται στην υποστήριξη βασικών λειτουργιών όπως η ανοσία και η πρόληψη του καρκίνου, καθώς και η νευρολογική, καρδιαγγειακή και οστική υγεία. Καθώς η βιταμίνη D3 προέρχεται κυρίως από ζωικές πηγές, εκείνοι που ακολουθούν αυστηρά φυτική διατροφή έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανεπάρκεια. Πέρα όμως από τη διατροφή πρέπει να βγαίνουμε έξω τις ηλιόλουστες ημέρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτός είναι άλλωστε ο no1 τρόπος για να λάβεις βιταμίνη D.

Ωστόσο υπάρχει ακόμη μια λύση που σίγουρα αγνοείς μέχρι και σήμερα. Μία από τις μοναδικές φυτικές πηγές που περιέχει βιταμίνη D είναι το μανιτάρι. Η κατανάλωση μανιταριών παρέχει τον ίδιο τύπο βιταμίνης D που θα έπαιρνες από ένα φαρμακευτικό συμπλήρωμα. Για να αποκομίσεις όλα τα οφέλη που έχουν, προτίμησε την ποικιλία chanterelle, τα οποία έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.

Δες επίσης: 5 θαυματουργά αντιβιοτικά της φύσης (εικόνες)

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: unsplash.com