Με αυτές τις 5 τροφές θα ανακουφίσεις το άγχος σου

Με αυτές τις 5 τροφές θα ανακουφίσεις το άγχος σου

Ευκαιρία να φτιάξεις τη διατροφή σου

Εάν αισθάνεσαι άγχος, είναι φυσικό να αναζητάς ανακούφιση κάποιες στιγμές. Ενώ οι περιστασιακές καταστάσεις άγχους είναι δύσκολο να αποφευχθούν, το χρόνιο άγχος μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη σωματική και συναισθηματική σου υγεία. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καταστάσεων όπως καρδιακές παθήσεις και κατάθλιψη. Ωστόσο σε περίπτωση που δεν το γνώριζες να σου πούμε πως υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να σε βοηθήσουν να ανακουφίσεις το άγχος σου.

(Έρευνα)

#1. Σκόνη matcha

Η σκόνη πράσινου τσαγιού είναι δημοφιλής στους λάτρεις της υγείας, επειδή είναι πλούσια σε L-θεανίνη, ένα αμινοξύ χωρίς πρωτεΐνη με ισχυρές ιδιότητες ανακούφισης από το άγχος. Το matcha είναι μια καλύτερη πηγή αυτού του αμινοξέος από άλλους τύπους πράσινου τσαγιού, καθώς παρασκευάζεται από φύλλα πράσινου τσαγιού που καλλιεργούνται σε σκιά. Αυτή η διαδικασία αυξάνει την περιεκτικότητά της σε ορισμένες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της L-θεανίνης.

(Έρευνα)

Τόσο οι μελέτες σε ανθρώπους όσο και σε ζώα δείχνουν ότι το matcha μπορεί να μειώσει το άγχος εάν η περιεκτικότητά του σε L-θεανίνη είναι αρκετά υψηλή και η καφεΐνη της είναι χαμηλή. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη 15 ημερών, 36 άτομα έτρωγαν μπισκότα που περιέχουν 4,5 γραμμάρια σκόνης matcha κάθε μέρα. Βίωσαν σημαντικά μειωμένη δραστηριότητα του δείκτη στρες, σε σύγκριση με μια ομάδα εικονικού φαρμάκου.

#2. Γλυκοπατάτες

Η κατανάλωση ολόκληρων, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά υδατανθράκων όπως οι γλυκοπατάτες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Αν και τα επίπεδα κορτιζόλης ρυθμίζονται αυστηρά, το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία της κορτιζόλης, η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, πόνο και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μια μελέτη 8 εβδομάδων σε γυναίκες με υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία διαπίστωσε ότι εκείνες που έτρωγαν μια δίαιτα πλούσια σε ολόκληρους, υδατάνθρακες με πυκνά θρεπτικά συστατικά είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης από εκείνες που ακολούθησαν μια τυπική αμερικανική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε εκλεπτυσμένους υδατάνθρακες.

(Έρευνα)

#3. Αγκινάρες

Οι αγκινάρες είναι μια απίστευτα συμπυκνωμένη πηγή ινών και ιδιαίτερα πλούσια σε πρεβιοτικά, ένας τύπος ινών που τροφοδοτεί τα φιλικά βακτήρια στο έντερο σου. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα πρεβιοτικά όπως οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS), που συγκεντρώνονται στις αγκινάρες, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων στρες. Οι αγκινάρες έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες C και K, που είναι όλες απαραίτητες για μια υγιή απόκριση στο στρες.

(Έρευνα)

#4. Αυγά

Τα αυγά αναφέρονται συχνά ως πολυβιταμίνη της φύσης λόγω του εντυπωσιακού τους θρεπτικού προφίλ. Ολόκληρα τα αυγά είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά που χρειάζονται για μια υγιή απόκριση στο στρες. Τα αυγά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε λίγα μόνο τρόφιμα. Η χολίνη έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και μπορεί να προστατεύσει από το στρες.

(Έρευνα)

#5. Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι ένα θρεπτικό βότανο που είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, ενώσεις που εξουδετερώνουν ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων διαταραχών ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη και άγχος. Μελέτες δείχνουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του στρες και του άγχους. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία είναι συχνά υψηλή σε άτομα με χρόνιο στρες.

(Έρευνα)