Φορώντας 2 μάσκες προστατεύεσαι περισσότερο ενάντια στον κορονοϊό;

Φορώντας 2 μάσκες προστατεύεσαι περισσότερο ενάντια στον κορονοϊό;

Ιδού τι λένε οι ειδικοί.

Η υπόθεση για τη χρήση μάσκας προσώπου για προστασία από τον COVID-19 είναι ισχυρή. Σύμφωνα με την τελευταία επιστημονική ανακοίνωση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η κάλυψη προσώπων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό κατά περισσότερο από 70%. Αλλά αν η χρήση μίας μάσκας προσώπου προσφέρει σταθερή προστασία, λειτουργεί καλύτερα με δύο μάσκες ταυτόχρονα; Μερικοί άνθρωποι έχουν ξεκινήσει τη «διπλή κάλυψη» για να αυξήσουν τις πιθανότητες να παραμείνουν χωρίς COVID, και η τάση μας έκανε να αναρωτιόμαστε τι λέει η επιστήμη.

«Αυτή τη στιγμή, πολύ λίγα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν οφέλη ή μειονεκτήματα από τη χρήση περισσότερων από μίας μάσκας προσώπου», λέει ο Scott Segal, MD, καθηγητής και πρόεδρος της αναισθησιολογίας στο Wake Forest Baptist Health στο Winston-Salem της Βόρειας Καρολίνας. Ο Δρ Segal διεξήγαγε δοκιμές σε μια σειρά υλικών υφασμάτων για να δει πόσο αποτελεσματικά θα ήταν ως μάσκες προσώπου για μια μελέτη του 2020 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Forest Wake για Αναγεννητική Ιατρική.

Μια μικρή μελέτη αντιμετωπίζει άμεσα το πλεονέκτημα της ταυτόχρονης χρήσης δύο μάσκας, αλλά δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους, πράγμα που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ακόμη για να καθοδηγήσουν γιατρούς και κλινικούς γιατρούς. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο μάσκες μπορεί να αποδειχθούν καλύτερες όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη μάσκα υψηλότερης λειτουργίας.

«Το να φοράς δύο μάσκες μπορεί να είναι λογική ιδέα αν η ικανότητα φιλτραρίσματος των μασκών δεν είναι πολύ ισχυρή», λέει ο Δρ Segal. Οι περισσότερες μελέτες, συμπεριλαμβανομένου του Dr. Segal, διαπίστωσαν ότι πολλαπλά στρώματα υφάσματος φιλτράρουν ιικά σωματίδια καλύτερα από ένα μόνο στρώμα και δύο στρώματα υφάσματος υψηλής ποιότητας με σφιχτή ύφανση αποδίδουν καλύτερα. «Με υλικά χαμηλότερης ποιότητας, περισσότερα στρώματα μπορεί να έχουν καλύτερη απόδοση», λέει ο Δρ Segal.