Πόσες ώρες χρειάζονται για να χωνέψεις το φαγητό; Η απάντηση θα σε εκπλήξει!

Πόσες ώρες χρειάζονται για να χωνέψεις το φαγητό; Η απάντηση θα σε εκπλήξει!

Όλα όσα αγνοείς μέχρι σήμερα.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι περισσότερες από εμάς δεν εκτιμούν το έργο που κάνει το πεπτικό μας σύστημα. Καθημερινά εστιάζουμε κυρίως στο τι θα φάμε και πόσο νόστιμο είναι αυτό. Το πεπτικό σύστημα στο σύνολό του αποτελείται από πολλά σύνθετα, σημαντικά μέρη. Σήμερα αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της πέψης και πόσο χρόνο χρειάζεται συνήθως για να αφομοιωθεί το φαγητό σου στον οργανισμό.

Προφανώς, το πρώτο βήμα για την πέψη των τροφίμων είναι η λήψη και μάσηση του φαγητού. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, οι σιελογόνες αδένες σου επεξαργάζονται το φαγητό καθιστώντας ευκολότερη την μετάβαση στον οισοφάγο. Έπειτα το φαγητό φτάνει στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, ο οποίος είναι ένας μυς που χαλαρώνει για να επιτρέψει στο φαγητό να περάσει στο στομάχι. Οι μύες του στομάχου στη συνέχεια αναμειγνύουν το γεύμα σου με χωνευτικούς χυμούς ενώ οι αδένες που βρίσκονται στην επένδυση του στομάχου παράγουν ένζυμα και οξύ στομάχου που βοηθούν το φαγητό να διασπαστεί.

Στη συνέχεια, το φαγητό περνά μέσα από τα μικρά και μεγάλα έντερα. Στο λεπτό έντερο, τα αφομοιωμένα θρεπτικά συστατικά και το νερό απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος και στο παχύ έντερο, τα υγρά απόβλητα μετατρέπονται σε κόπρανα, τα οποία μετακινούνται στο ορθό. Το ορθό, το οποίο βρίσκεται στο κάτω άκρο του παχέος εντέρου, αποθηκεύει το σκαμνί μέχρι να ωθηθεί έξω κατά τη διάρκεια μιας κίνησης του εντέρου. Πόσες ώρες (ή ημέρες) χρειάζονται όμως για να χωνέψεις το φαγητό; Η απάντηση θα σε ξαφνιάσει.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, ο χρόνος που χρειάζεται για να αφομοιώσεις τα τρόφιμα (από τη στιγμή που τα βάζεις στο στόμα σου μέχρι το χρόνο που τα εκκρίνεις), εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Συνολικά, χρειάζονται περίπου δύο έως πέντε ημέρες για να αφομοιωθεί πλήρως το φαγητό σου στον οργανισμό.

Δες επίσης: Πώς πρέπει να τρως αν γυμνάζεσαι πολύ

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: pexels.com