Γιατί πρέπει να φοράς μάσκα ακόμη και μετά τη λήψη του εμβολίου covid-19;

Γιατί πρέπει να φοράς μάσκα ακόμη και μετά τη λήψη του εμβολίου covid-19;

Τι λένε οι ειδικοί;

Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι το πρώτο μεγάλο βήμα προς τον τερματισμό της πανδημίας του κορονοϊού, και αυτό ακριβώς είναι που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες του πλανήτη αυτή τη στιγμή. Ωστόσο οι μέρες που φορούσαμε μάσκες προσώπου δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Ενώ και τα δύο εμβόλια Pfizer και Moderna είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικά στην πρόληψη της συμπτωματικής COVID-19, ακόμα δεν γνωρίζουμε εάν σε εμποδίζουν να μεταδώσεις τον ιό σε άλλους ανθρώπους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συμβουλεύουν ανεπιφύλακτα ότι όλοι πρέπει να φοράμε μάσκα και αυτό περιλαμβάνει οποιονδήποτε έχει λάβει το εμβόλιο.

«Τόσο οι δοκιμές της Pfizer όσο και της Moderna παρακολούθησαν μόνο όσους εμβολιασμένους ασθενείς αρρώστησαν με τον COVID-19, πράγμα που σημαίνει ότι είναι απολύτως πιθανό ότι ορισμένα εμβολιασμένα άτομα θα μπορούσαν στη συνέχεια να μολυνθούν αλλά να μην εμφανίσουν συμπτώματα. Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν τότε να μεταδώσουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να τον διαδώσουν σε άλλους που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη», αναφέρει η Anne Rimoin, PhD, MPH, καθηγήτρια επιδημιολογίας στην UCLA Fielding School of Public Health.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να διανεμηθεί ευρέως το εμβόλιο και να επιτευχθεί η ασυλία της αγελης (και αυτό δεν είναι εγγυημένο), οπότε οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως το να φοράς μάσκα και η κοινωνική απόσταση θα συνεχίσουν να είναι ζωτικής σημασίας για τη διακοπή της εξάπλωσης», εξηγεί η Rimoin.

Η συνέχιση της χρήσης μάσκας προσώπου είναι επίσης σημαντική λόγω των νέων παραλλαγών COVID που έχουν προσδιοριστεί. Επειδή πιστεύεται ότι είναι πιο μολυσματικές, μπορούν να εξαπλωθούν πιο εύκολα σε περισσότερους ανθρώπους εάν τα εμβολιασμένα άτομα είναι σε θέση να μεταδώσουν τον ιό και δεν φορούν μάσκα, προειδοποιεί η Rimoin.

Οι συμβουλές από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είναι σαφείς. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ομάδας, «προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να πούμε εάν ή πότε το CDC θα σταματήσει να συνιστά στους ανθρώπους να φορούν μάσκες και να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άλλους για να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού που προκαλεί τον COVID-19».