Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τη μετάλλαξη του κορονοϊού;

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τη μετάλλαξη του κορονοϊού;

Είναι πιο μεταδοτική από το πρωτότυπο και εξαπλώνεται γρήγορα.

Νέες παραλλαγές/μεταλλάξεις του κορονοϊού συνεχίζουν να εμφανίζονται. Μερικές έχουν προκαλέσει ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή είναι τόσο μεταδοτικές και εξαπλώνονται γρήγορα. Για να τα αποφύγεις, θα πρέπει να διπλασιάσεις τις ίδιες προφυλάξεις της πανδημίας που σε έχουν κρατήσει ασφαλή μέχρι στιγμής.

Η παραλλαγή γνωστή ως B.1.1.7., η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, έχει τη δυνατότητα να μολύνει περίπου 50% περισσότερους ανθρώπους και οι ερευνητές έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι μπορεί επίσης να είναι ελαφρώς πιο θανατηφόρα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν προβλέψει ότι αυτή η παραλλαγή θα μπορούσε να γίνει η κυρίαρχη πηγή μόλυνσης στις Ηνωμένες Πολιτείες έως τον Μάρτιο.

Μια παραλλαγή που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική έχει φτάσει στη Νότια Καρολίνα. Και οι επιστήμονες μελετούν εάν μια παραλλαγή με διαφορετική μετάλλαξη, που βρέθηκε για πρώτη φορά στη Δανία, μαζί με μια που προσδιορίστηκε στην Καλιφόρνια, έχει προκαλέσει αύξηση των περιπτώσεων στην Καλιφόρνια.

Οι νέες παραλλαγές φαίνεται να κολλάνε πιο αποτελεσματικά στα κύτταρα μας. (Μπορείς να ρίξεις μια λεπτομερή ματιά σε μια από τις παραλλαγές εδώ.) Η αλλαγή υποδηλώνει ότι μπορεί να χρειαστεί λιγότερος ιός και λιγότερος χρόνος στο ίδιο δωμάτιο με ένα μολυσμένο άτομο για να αρρωστήσει κάποιος. Άτομα που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή μπορεί επίσης να ρίξουν μεγαλύτερες ποσότητες ιών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για άτομα γύρω τους.

«Ο ακριβής μηχανισμός στον οποίο είναι πιο μεταδοτικός δεν είναι πλήρως γνωστός», δήλωσε ο Nathan D. Grubaugh, επίκουρος καθηγητής και επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale. «Ίσως όταν είσαι μολυσμένος, εκπνέεις και πιο μολυσματικό ιό».

Πώς αποφεύγεις λοιπόν μια πιο μεταδοτική έκδοση του κορονοϊού; Μερικοί από τους κορυφαίους ειδικούς του ιού και των μολυσματικών ασθενειών για το τι κάνει τη νέα παραλλαγή τόσο ανησυχητική και τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό ανέφεραν τα εξής tips που θα δεις στη gallery που ακολουθεί.