Τα σημάδια που «μαρτυρούν» ότι σου λείπει μαγνήσιο και ψευδάργυρος

Τα σημάδια που «μαρτυρούν» ότι σου λείπει μαγνήσιο και ψευδάργυρος

Ακόμη και αν εργάζεσαι πλέον από το σπίτι και περνάς τις περισσότερες ώρες της ημέρας εντός, το καθημερινό σου πρόγραμμα είναι επιβαρυμένο. Οι υποχρεώσεις «τρέχουν» και συχνά, πιάνεις τον εαυτό σου να αισθάνεται εξασθενημένος ή αντιλαμβάνεσαι ότι αδυνατείς να είσαι όσο αποδοτική θα ήθελες στην εργασία ή την προπόνησή σου.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθάνεσαι μία έντονη κόπωση ή ατονία την περίοδο που διανύουμε όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, όλα ξεκινούν από τη διατροφή σου. Η φτωχή ή κακή διατροφή και κατά συνέπεια, η μη πρόσληψη πολύτιμων βιταμινών, στοιχείων και μετάλλων, μπορούν να σε βγάλουν εκτός προγράμματος και να ρίξουν τις επιδόσεις σου. Δύο, λοιπόν, από τα πλέον πολύτιμα μέταλλα που είναι απαραίτητα για τη σωματική και την πνευματική σου, είναι ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο!

Γιατί είναι απαραίτητα για τον οργανισμό σου και πώς ακριβώς σε ωφελούν; Ο ψευδάργυρος συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μεταξύ άλλων, τη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών σου. Όσο για το μαγνήσιο, συμβάλλει στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης, τη ρύθμιση του σακχάρου, την καλή υγεία των οστών, την αντιμετώπιση της υπέρτασης -και όχι μόνο.

Με λίγα λόγια, αν δεν λαμβάνεις αρκετό μαγνήσιο ή ψευδάργυρο μέσα από τη διατροφή σου, τότε το σώμα σου θα «αντιδράσει». Ιδού, λοιπόν, έξι σημάδια που δείχνουν ότι ενδεχομένως, σου λείπουν αυτά τα δύο πολύτιμα μέταλλα!

#1 Η διάθεσή σου είναι πεσμένη χωρίς λόγο

Αν η διάθεσή σου είναι αρκετά πεσμένη τελευταία, χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που να εξηγεί αυτή την αλλαγή, τότε μπορεί να σου λείπει μαγνήσιο. Βλέπεις, το συγκεκριμένο μέταλλο συμβάλλει στην απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, οι οποίοι ελέγχουν ουσιαστικά τη διάθεση. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι έρευνες έχουν συσχετίσει την έλλειψη μαγνησίου με την κατάθλιψη και το αυξημένο άγχος.

#2 Νιώθεις συνεχώς κόπωση, υπνηλία και δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς

Κάθε πρωί που ξυπνάς, νιώθεις πιο κουρασμένη από το περασμένο βράδυ; Μήπως το τελευταίο διάστημα αισθάνεσαι συνεχώς υπνηλία ή κόπωση, ακόμη και αν προσπαθείς να ξεκουράζεσαι και να κοιμάσαι αρκετά; Άραγε, μήπως δυσκολεύεσαι πλέον πολύ να συγκεντρώνεσαι στην εργασία σου ή βλέπεις τις εργασιακές σου επιδόσεις να πέφτουν και νιώθεις πως έχεις χάσει την πνευματική σου διαύγεια; Αν οι απαντήσεις σου στα παραπάνω ερωτήματα είναι θετικές, τότε μπορεί να έχεις έλλειψη μαγνησίου.

Εικόνα4

#3 Οι κράμπες έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς σου

Στην περίπτωση που ταλαιπωρείσαι συχνά από κράμπες, τότε υπάρχει περίπτωση να μην προσφέρεις στον οργανισμό σου το μαγνήσιο που χρειάζεται. Οι κράμπες και οι έντονοι μυϊκοί σπασμοί, αποτελούν χαρακτηριστικά «σημάδια» που «μαρτυρούν» ότι μπορεί να σου λείπει αυτό το πολύτιμο μέταλλο. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, καλό είναι να επισκεφτείς και έναν ειδικό, προκειμένου να είσαι σίγουρη ότι θα πάρεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι και θα φροντίσεις καταλλήλως το σώμα και την υγεία σου.

#4 Αισθάνεσαι συχνά μία απροσδιόριστη ατονία

Σηκώνεσαι από το κρεβάτι και νιώθεις ότι θέλεις να… ξαπλώσεις στον καναπέ; Μήπως αισθάνεσαι πως δεν έχει την ενέργεια να εργαστείς ή να ολοκληρώσεις την προπόνηση; Είναι πιθανό να σου λείπει ψευδάργυρος, μιας και η μη επαρκής πρόσληψή του, συνδέεται σε πολλές περιπτώσεις με ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και ένα γενικότερο αίσθημα ατονίας.

#5 Παρατηρείς αυξημένη τριχόπτωση

Η τριχόπτωση αποτελεί ένα ακόμη σημάδι το οποίο μπορεί να «μαρτυρά» πως ο οργανισμός σου έχει ανάγκη από επιπλέον ψευδάργυρο. Γιατί; Διότι το συγκεκριμένο μέταλλο είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την απορρόφηση των πρωτεϊνών, διεργασίες που σου προσφέρουν -μεταξύ άλλων- τα πλούσια και υγιή μαλλιά που θέλεις.

#6 Τα νύχια σου σπάνε εύκολα και η επιδερμίδα σου είναι πιο ξηρή

Αδύναμα νύχια που μεγαλώνουν πιο αργά και σπάνε εύκολα και ξηρότητα της επιδερμίδας. Αυτά είναι δύο ακόμη προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό η έλλειψη ψευδαργύρου. Βλέπεις, ο ψευδάργυρος συμβάλλει στη διαδικασία ανάπλασης του δέρματος και των ιστών του, αλλά και την προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Και όπως είναι γνωστό, το οξειδωτικό στρες πλήττει τα κύτταρα του οργανισμού και συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση!

Εικόνα5

Όπως μπόρεσες να διαπιστώσεις, λοιπόν, τα μέταλλα είναι απαραίτητα για τη σωματική και την πνευματική σου υγεία. Αν συνεπώς έχεις παρατηρήσει ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω σημάδια το τελευταίο διάστημα, καλό είναι να μεριμνήσεις ώστε να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με τροφές και προϊόντα που είναι «πλούσια» σε μαγνήσιο και ψευδάργυρο, πάντα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.