Τι είναι η παροσμία και πώς σχετίζεται με τον κορονοϊό;

Τι είναι η παροσμία και πώς σχετίζεται με τον κορονοϊό;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την παρενέργεια αυτή.

Η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης είναι ένα καθιερωμένο σύμπτωμα του COVID-19, τόσο πολύ ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της ασθένειας. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από απώλεια όσφρησης λόγω του COVID την ανακτούν γρήγορα (εντός τεσσάρων εβδομάδων για το 89% των ανθρώπων, ανά μελέτη του Ιουλίου 2020), το υπόλοιπο 11% αναφέρει συνεχιζόμενη απώλεια μυρωδιάς ή κάτι εξίσου ανησυχητικό: παραμόρφωση οσμής, η οποία είναι ιατρικά γνωστή ως parosmia.

«Ενώ η ανοσμία είναι μια πλήρης απώλεια μυρωδιάς και η υποσμία είναι μια μειωμένη αίσθηση οσμής, η παροσμία είναι μια αλλαγή της αίσθησης της όσφρησης», λέει ο Seth Lieberman, MD, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα ωτορινολαρυγγολογίας στο NYU Langone.

Πώς η parosmia αλλάζει την αίσθηση της όσφρησης;

Η παραμόρφωση της μυρωδιάς δεν αποτελεί αλλαγή προς το καλύτερο. Άτομα με παροσμία λένε ότι όλα μυρίζουν δυσάρεστα, σάπια ή αηδιαστικά. «Ένα κομμάτι φρούτων μπορεί να μυρίζει σαν χημικά ή ακόμα χειρότερα, όπως τα κόπρανα», λέει ο Δρ Lieberman. Η Carol Pitz, από την Chanhassen της Μινεσότα, είπε στο Smithsonian Magazine ότι βίωσε parosmia για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2020, μήνες μετά το θετικό της τεστ για τον COVID-19. «Είναι μια μοναδική μυρωδιά», είπε. «Δεν ξέρω καν τι είναι. Είναι σαν συνδυασμός καμμένου τοστ και κάτι που είναι αρκετά άσχημο, ώστε να μου δημιουργεί τάση για έμετο.

Η parosmia επηρεάζει έναν αυξανόμενο αριθμό ατόμων με COVID-19. Δεν είναι σύμπτωμα του πρώιμου σταδίου της ασθένειας, φαίνεται να είναι μια πολύ δυσάρεστη παρενέργεια. Όσο για το αν μπορείς να τη γιατρέψεις;

«Η αποκατάσταση της αίσθησης της όσφρησης φαίνεται να εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από την αναγέννηση των νεύρων», λέει ο Δρ Bailey, ιατρικός διευθυντής πρόληψης λοιμώξεων στο νοσοκομείο Providence Mission και στο νοσοκομείο Providence St. Joseph στην κομητεία Orange της Καλιφόρνια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν λίγα πράγματα για να επιταχυνθεί η διαδικασία.