Τα ροφήματα που πρέπει να καταναλώνεις για να καταπολεμάς άμεσα τους πόνους περιόδου

Τα ροφήματα που πρέπει να καταναλώνεις για να καταπολεμάς άμεσα τους πόνους περιόδου

Τα ροφήματα που πρέπει να προτιμάς για να ηρεμείς.

Οι πόνοι περιόδου δεν κάνουν διακρήσεις. Μάλιστα σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι, οι ενοχλήσεις κατά την διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου είναι συχνές. Κάποιες γυναίκες ταλαιπωρούνται έντονα από τους πόνους, κάποιες άλλες περνούν την διάρκεια της περιόδου τους με πιο ήπια συμπτώματα.

O εμμηνορρυσιακός κύκλος αφορά μια σειρά ορμονικών αλλαγών στο σώμα και προετοιμάζει τη γυναίκα για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Κύριο σύμπτωμα της εμμηνορρυσίας αποτελεί ο πόνος, ο οποίος είναι αμβλύς, εντοπίζεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς και οφείλεται στη συστολή της μήτρας. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι προσταγλανδίνες, οι οποίες είναι ουσίες που διεγείρουν τη σύσπαση της μήτρας, προκειμένου να εξέλθουν από τον κόλπο τα προϊόντα της εμμηνορρυσίας.

Δεν υπάρχει χειρότερο από το να ξυπνάς στη μέση της νύχτας από πόνους περιόδου.Οι κράμπες της περιόδου, όπως της αποκαλούν οι ειδικοί, προέρχονται από τις ωοθήκες μας όταν οι ορμόνες μας «κηρύσσουν πόλεμο» μια φορά το μήνα.

«Ακριβώς πριν από την περίοδό μας, τα κύτταρα που σχηματίζουν την επένδυση της μήτρας μας, αρχίζουν να παράγουν προσταγλανδίνες, οι οποίες είναι ορμόνες που καταπολεμούν τις φλεγμονές στο σώματός μας», λέει η Joyce Faraj, PhD, RDN, CDN, διατροφολόγος στο Mountainside. «Όσο περισσότερες προσταγλανδίνες έχεις, τόσο πιο πολλές είναι οι κράμπες στην κοιλιά σου κατά τη διάρκεια της περιόδου», συνεχίζει η Faraj.

Τι δεν πρέπει να πίνεις

-Μείωσε το γάλα ή αντικατέστησέ το με γάλα σόγιας.

-Τα ανθρακούχα ποτά και η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορούν επίσης να αυξήσουν το πρόβλημα.

-Το αλκοόλ δεν συνιστάται επειδή μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οιστρογόνων και τεστοστερόνης και να κάνεις μακροπρόθεσμα τις κράμπες σου χειρότερες.

Τα ζεστά ροφήματα και το νερό μπορούν ν΄απαλύνουν τους πόνους περιόδου. Δες στη gallery που ακολουθεί τι μπορείς να πίνεις για να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις όταν έχεις κράμπες στην κοιλιά.