Ακούστε τις σάλπιγγες να ηχούν και αντιμετωπίστε την Σαλπιγγίτιδα

Ακούστε τις σάλπιγγες να ηχούν και αντιμετωπίστε την Σαλπιγγίτιδα

Προλάβετε πριν γίνει χρόνια. 

Είναι λοίμωξη των σαλπιγγών, η οποία μπορεί να επηρεάσει και τις ωοθήκες. Όπως οι περισσότερες λοιμώξεις αυτής της μορφής, είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενες και οφείλονται σε μικροοργανισμούς όπως τα χλαμύδια και οι γονόκοκκοι. Μόλις ένα 10% των περιπτώσεων οφείλεται στον τοκετό (στρεπτοκοκκικής μορφής) ή από τον εντερικό σωλήνα κατά την σκωληκοειδίτιδα.

Διακρίνουμε δύο μορφές σαλπιγγίτιδων, την οξεία (η οποία είναι και η πιο συνηθισμένη) και την χρόνια ή υποτροπιάζουσα.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι καούρα, πόνο στο υπογάστριο (που με τις κινήσεις επιδεινώνεται και αντανακλά στην οσφυϊκή χώρα), δυσκοιλιότητα, τάση προς εμετό, ταχυκαρδία, πυρετό, διαταραχές του κύκλου και πυώδη κολπικά υγρά.

Επειδή η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει το φράξιμο των σαλπιγγών με αποτέλεσμα την στείρωσης της γυναίκας, είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση έναρξη της συνιστώμενης θεραπείας. Θα χρειαστεί αντιβίωση, λήψη πολλών υγρών, ξεκούραση έτσι ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξη της σε χρόνια σαλπιγγίτιδα.

Ασθενείς που πάσχουν από χρόνια σαλπιγγίτιδα, πέρα από αδυναμία τεκνοποίησης μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με αδιαθεσία και ανικανότητα για τις καθημερινές δραστηριότητές τους, διαταραχές και μεγάλη απώλεια αίματος κατά την διάρκειά της περιόδου και έντονο πόνο κατά την σεξουαλική επαφή.