Μα, τι μύτη!

Μα, τι μύτη!

Διάφραγμα και ρινοπλαστική. Από μέσα άνεση και απ'έξω εμφάνιση.

Έχετε δυσκολία στην αναπνοή, προβλήματα στον ύπνο, ροχαλίζετε ή αισθάνεστε κουρασμένες; Για όλα αυτά μπορεί να φταίει ένα μικρό κοκαλάκι της μύτης σας, αυτό του ρινικού διαφράγματος.

Το ρινικό διάφραγμα, που χωρίζει το εσωτερικό της μύτης στις δύο ρινικές κοιλότητες, αποτελείται και από χόνδρο, εκτός από κόκκαλο. Καθώς μεγαλώνουμε και αναπτυσσόμαστε, ο χόνδρος αυτός μπορεί να μεγαλώσει περισσότερο απ' όσο μπορεί να χωρέσει το «κοκάλινο» πλαίσιο. Έτσι δημιουργείται η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, η οποία μπορεί να έχει τις παραπάνω συνέπειες.

Άλλοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στη σκολίωση του ρινικού διαφράγματος είναι τραυματισμοί στο πρόσωπο ή κληρονομικότητα.

Το στραβό ρινικό διάφραγμα αντιμετωπίζεται χειρουργικά, αυστηρά μετά την εφηβεία. Παράλληλα με τον ευθειασμό του διαφράγματος γίνεται πάντα και διόρθωση στις ρινικά οστά έτσι ώστε να επιτευχθεί και η συμμετρία των δύο ρινικών κοιλοτήτων.

Η εξωτερική όψη της μύτης δεν επηρεάζεται με τη διόρθωση της σκολίωσης εκτός κι αν η επέμβαση συνδυαστεί με ρινοπλαστική, που σε αυτή την περίπτωση γίνονται ταυτόχρονα.