Αυτό είναι το μυστικό για να κοιμάσαι μέσα σε μόλις 3 λεπτά

Αυτό είναι το μυστικό για να κοιμάσαι μέσα σε μόλις 3 λεπτά

Κι όμως υπάρχει τρόπος!

Πόσες φορές δεν ταλαιπωρούμαστε από αϋπνίες! Και το σημαντικότερο είναι πως όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας, που θέλοντας και μη είμαστε κλεισμένες μέσα στο σπίτι μας, τα προβλήματα που ανακύπτουν στον άστατο ύπνο μας έχουν αυξηθεί δραματικά.

Δεν είναι τυχαίο που στον τηλεόραση, οι διαφημίσεις με σκευάσματα για έναν καλύτερο και ήρεμο ύπνο έχουν πληθύνει. Οι μελέτες δείχνουν πως 7-9 ώρες τη νύχτα είναι ιδανικές για έναν ενήλικα προκειμένου να αποφορτιστεί ο εγκέφαλός του και να χαλαρώσει το σώμα του.

Τι γίνεται όμως όταν υπάρχει μεγάλη έλλειψη ύπνου; Σίγουρα ένας κακός ύπνος μπορεί να προκαλέσει πολλά περισσότερα από το να σε κάνει να χασμουριέσαι όλη μέρα. Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου συμβάλλει στον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, επιβραδύνει τον μεταβολισμό σου και μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικές αλλαγές, παρόμοιες με την κατάθλιψη και το άγχος.

Αλλά αν είσαι πάντα εν κινήσει, κάνεις μόνιμα κάτι και δε σου μένει χρόνος για να αποφορτιστείς, δεν είναι πάντα εύκολο να καταφέρεις να κοιμάσαι τις επιθυμητές ώρες που χρειάζεσαι. Ευτυχώς, υπάρχει η γρήγορη, 3λεπτη ρουτίνα που έχει καθιερώσει ο Στρατός των Η.Π.Α. και μας επιτρέπει να κοιμηθούμε γρήγορα, συμπληρώνοντας τις επιθυμητές ώρες, προκειμένου να είμαστε ευτυχισμένοι και υγιείς.

«Υπάρχει όντως τεχνική», θα αναρωτιέσαι. Κι όμως! Αυτή η τεχνική δημοσιεύθηκε στο βιβλίο Relax and Win: Performance Championship. Τι πρεσβεύει; Στον στρατό είναι ζωτικής σημασίας οι στρατιώτες να παραμένουν πάντα σε εγρήγορση. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μπορούν να κοιμηθούν σε οποιοδήποτε περιβάλλον, ανεξάρτητα από το πόσο θορυβώδες ή αποσπασματικό είναι, ανέπτυξαν μια σίγουρη «ρουτίνα» που επιτρέπει στον οποιονδήποτε να ξεκουραστεί. Η τεχνική αναπτύχθηκε πρώτα από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία όπου μετά από 6 εβδομάδες πρακτικής, το 96% των πιλότων ήταν σε θέση να κοιμηθούν ανά πάσα στιγμή.



Πως λειτουργεί;

Οι πιλότοι εκπαιδεύτηκαν να κοιμούνται σε όρθιες καρέκλες - όποιος πετάει συχνά ξέρει πόσο άβολο μπορεί να είναι- αλλά μπορείς να το δοκιμάσεις οπουδήποτε. Μόλις καθίσεις αναπαυτικά, το πρώτο σημείο εστίασης είναι το πρόσωπό σου. Κλείσε τα μάτια και επικεντρώσου στη χαλάρωση όλων των μυών του προσώπου σου. Άφησε τον εαυτό σου ν' αναπνέει ενώ χαλαρώνεις το στόμα, τα μάγουλα, τη γλώσσα και τη γνάθο. Μην ξεχνάς τα μάτια σου.

Αυτή η πρώτη φάση είναι το κλειδί, καθώς δίνει την εντολή σε ολόκληρο το σώμα ότι πρόκειται να ξεκουραστεί. Στη συνέχεια, χαμήλωσε τους ώμους σου όσο το δυνατόν περισσότερο και αφήστε το λαιμό σου να γείρει. Θα πρέπει να αισθάνεσαι σαν να γλιστράει προς τα κάτω όλο σου το κορμί.

Μετά από αυτό, εστίασε στους δικέφαλους σου: άφησέ τους να χαλαρώσουν. Μόλις χαλαρώσεις τελείως άφησε τα χέρια και τα δάχτυλά σου να πέσουν σαν να είναι «νεκρά». Μόλις ολοκληρώσεις τη χαλάρωση της μιας πλευράς του κορμιού σου, μετακινήσου στην άλλη.

Αφού το σώμα σου είναι τώρα χαλαρό, το μόνο που πρέπει να κάνεις στη συνέχεια είναι να «αδειάσεις» και το μυαλό σου για 10 δευτερόλεπτα. Άφησε μακριά τις σκέψεις και τις ανησυχίες που μπορεί να έχεις. Εάν δεν τα καταφέρνεις, δοκίμασε να σκεφτείς τον εαυτό σου σ' έναν άνετο καναπέ ή σ' ένα σκοτεινό δωμάτιο. Μπορείς να επαναλαμβάνεις τη φράση «μην σκέφτεσαι» ξανά και ξανά, για 10 δευτερόλεπτα μέσα στο κεφάλι σου, ώστε να εστιάσει σε αυτό ο εγκέφαλός σου και να διώξει άλλες ανεπιθύμητες σκέψεις.

Και αυτό είναι. Σε μόλις 120 δευτερόλεπτα, θα κοιμηθείς γρήγορα, ακόμη κι αν βρίσκεσαι μέσα στο τρένο, στο αεροπλάνο, ή απλώς σ' ένα μέρος γεμάτο άγχος και πανικό.