Αίμα περιόδου: Καφέ, κόκκινο, σκούρο - Τι σημαίνει;

Αίμα περιόδου: Καφέ, κόκκινο, σκούρο - Τι σημαίνει;

Σίγουρα το έχεις παρατηρήσει και σίγουρα έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές στη ζωή σου.

Το αίμα (και οι εκκρίσεις) αλλάζει χρώμα ανάλογα με το πόσο καιρό έχει εκτεθεί σε οξυγόνωση αέρα. Σκέψου όταν κόβεσαι - το κόκκινο αίμα βγαίνει από μια φρέσκια πληγή. Εάν βάλεις έναν επίδεσμο σε αυτό και την ελέγξεις την επόμενη μέρα, θα δεις ότι το κόκκινο αίμα θα έχει γίνει καφέ. Το χρώμα του αίματος εμφανίζεται πιο σκούρο επειδή έχει αντιδράσει με οξυγόνο και η πλειονότητα του νερού στο αίμα έχει εξατμιστεί, κάνοντας μια πιο συγκεντρωμένη χρώση.

Το ενδομήτριο σου είναι η εσωτερική επένδυση της μήτρας, όπου είναι δυνατή η εμφύτευση και ανάπτυξη ενός γονιμοποιημένου αυγού. Το ενδομήτριο αποτελείται από εξαιρετικά αγγειοποιημένο ιστό με ειδικές σπειροειδείς αρτηρίες. Αυτό παρέχει ένα γονιμοποιημένο αυγό γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε μια φρέσκια παροχή αίματος (που μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο), ώστε να μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται.

Λίγο πριν έρθει η περίοδός σου, αυτές οι εξειδικευμένες σπειροειδείς αρτηρίες στενεύουν, για να περιορίσουν την απώλεια αίματος. Μετά τη συστολή των σπειροειδών αρτηριών, το ενδομήτριο αρχίζει να διαλύεται σε κομμάτια από τα βαθύτερα στρώματα της μήτρας. Το ενδομήτριο δεν διαχωρίζεται ταυτόχρονα, είναι πιο αργός, ελεγχόμενος διαχωρισμός και χρειάζεται χρόνος για τον ενδομήτριο ιστό σου να περάσει από τον τράχηλο και τον κόλπο. Αυτό το αρχικό αίμα και ο ιστός μπορεί να εμφανίζονται σκούρο κόκκινο ή καφέ, ή ακόμη και μαύρο, επειδή χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να βγει από το σώμα σου.

Τι σημαίνουν όμως πρακτικά τα διάφορα χρώματα; Υπάρχει λόγος να ανησυχείς;

Μαύρο, καφέ ή σκούρο κόκκινο χρώμα αίματος περιόδου

Στην αρχή ή στο τέλος της περιόδου σου, το αίμα μπορεί να έχει σκούρο καφέ / κόκκινη απόχρωση και μπορεί να έχει μια παχιά σύσταση - αλλά είναι επίσης φυσιολογικό τα πρώτα σημάδια της περιόδου σου να είναι έντονα κόκκινα και πιο υγρά.

Εάν παρατηρήσεις καφέ αίμα περιόδου στην αρχή ή στο τέλος, αυτό συμβαίνει επειδή το αίμα είναι παλαιότερο και χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να φύγει από τη μήτρα σου. Όσο περισσότερο χρειάζεται το αίμα για να φύγει από το σώμα, τόσο σκουραίνει η εσωτερική επιφάνεια της μήτρας.

Λαμπερό κόκκινο χρώμα

Η ροή της περιόδου περιορίζεται συνήθως τη δεύτερη ή τρίτη ημέρα του κύκλου καθώς η μήτρα εκεί ρίχνει γρηγορότερα. Το φωτεινό κόκκινο χρώμα είναι νεότερο αίμα, επομένως δεν έχει χρόνο να σκουραίνει προτού βγει από το σώμα σου.

Ροζ χρώμα αίματος περιόδου

Το spotting (ελαφριές κηλίδες) είναι οποιαδήποτε αιμορραγία που συμβαίνει εκτός της κανονικής περιόδου σαου. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν spotting στο μέσο του κύκλου, επίσης γνωστό ως αιμορραγία ωορρηξίας. Η αιμορραγία που αναμιγνύεται με γόνιμο αυχενικό υγρό μπορεί να έχει χρώμα ανοιχτό κόκκινο ή ροζ.

Υδατώδης, ροζ κολπική απόρριψη που εμφανίζεται ακανόνιστα (χωρίς μοτίβο και δεν σχετίζεται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο σου) μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και πρέπει να αξιολογηθεί από έναν γιατρό.

Γκρι χρώμα αίματος περιόδου

Εάν έχεις γκρίζα απόρριψη, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι λοίμωξης. Εάν αντιμετωπίσεις έντονη αιμορραγία με κομμάτια γκριζωπού ιστού, αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη αποβολής. Συνιστάται να επισκεφτείς έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και στις δύο περιπτώσεις.