Μπορούν τα κουνούπια να μεταφέρουν τον κορονοϊό;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Μπορούν τα κουνούπια να μεταφέρουν τον κορονοϊό;

Ιδού τι λένε οι ειδικοί.

Η εποχή των κουνουπιών επιστρέφει σιγά σιγά, και λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτά τα «αιμοβόρικα» έντομα είναι γνωστό ότι μεταδίδουν ασθένειες, οι άνθρωποι ανησυχούν. Τα κουνούπια μπορούν να μεταφέρουν τον κορονοϊό; Και αν ναι, μπορούν να το μεταδώσουν στον άνθρωπο και να μολύνουν ένα άτομο με COVID-19;

Σύντομη απάντηση: είναι απίθανο. Η επίσημη καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ή στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να μεταδοθεί μέσω τσιμπήματος από κουνούπι.

Ο κορονοϊός είναι ένας αναπνευστικός ιός και ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι τα ιικά σταγονίδια που απελευθερώνονται στον αέρα όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Για να μολυνθεί ένα κουνούπι από έναν ιό, πρέπει να υπάρχει στο αίμα που τροφοδοτεί το κουνούπι.

«Το SARS-CoV2 (ο ιός που προκαλεί τον COVID-19) είναι ένας αναπνευστικός ιός που περιέχεται σχεδόν αποκλειστικά στους πνεύμονες και στην αναπνευστική οδό μολυσμένων ατόμων και σπάνια εισέρχεται στο αίμα», αναφέρει η Emily Gallichotte, PhD, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα μικροβιολογίας, ανοσολογίας και παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Επιπλέον, για να περάσει ένας ιός σε ένα άτομο μέσω ενός κουνουπιού ή άλλου είδους τσιμπήματος εντόμων – όπως από ένα τσιμπούρι- ο ιός πρέπει να μπορεί να αναπαραχθεί μέσα στο κουνούπι ή το τσιμπούρι. Ούτε ο νέο κορονοιός ούτε οποιοσδήποτε άλλος τύπος κορονοϊού έχει αποδειχθεί ότι το κάνει αυτό.