Απομακρυνθείτε από την TV

Απομακρυνθείτε από την TV

Για να περισώσετε τη διανοητική σας υγεία, σίγουρα. Αλλά τι γίνεται με την όρασή σας;

«Μην κάθεσαι κοντά στην τηλεόραση, θα χαλάσεις τα μάτια σου». Πόσες φορές δεν ακούσατε αυτή τη φράση όταν ήσασταν παιδιά και πόσες ακόμα φορές δεν την σκεφτήκατε όταν πλησιάσατε παραπάνω από το (θεωρητικά) επιτρεπόμενο χωροταξικό όριο που είχατε θέσει στην 42'' flat screen σας; Αμέτρητες. Σωστά; Κι όμως, το ότι η οθόνη της τηλεόρασης βλάπτει την όραση είναι μια πεποίθηση που διόλου δεν ευσταθεί.

Το πιθανότερο είναι πως δημιουργείται από τους γονείς που επιδιώκουν να αιτιολογήσουν την δική τους αδύναμη όραση η οποία, όμως, οφείλεται σε άλλους παράγοντες εντελώς διαφορετικούς όπως, ας πούμε, το περασμένο της ηλικίας τους. Μπορεί, επίσης, να είναι ένας τρόπος να κρατήσουν μακριά τα παιδιά που συνωστίζονται εμπρός στην οθόνη κόβοντάς τους την ορατότητα. Όπως και να' χει πρόκειται περί μύθου.

Η όραση εξασθενεί μετά τα 40 οπότε και ξεκινά η πρεσβυωπία και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που δεν βλέπουμε καλά ή, έστω, τόσο καλά όσο πρωτύτερα. Το ίδιο ισχύει και για το διάβασμα στο σκοτάδι που μοιράζεται τον ίδιο μύθο με την TV. Δεν θα βλάψει την όρασή σας, απλώς μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Με λίγα λόγια καθίστε όσο κοντά στην οθόνη σας θέλετε, βουτήξτε μέσα της και απολαύστε τις ζωές των αγαπημένων σας ηρώων και τίποτα δεν θα πάθετε.