3 βιταμίνες που σε βοηθούν να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου όταν κάνει ζέστη

Ποια θρεπτικά συστατικά πρέπει να πάρουμε για την καταπολέμηση της αδυναμίας και της εξάντλησης που προκαλείται από τη θερμότητα.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή μας! Το περιμένουμε πώς και πώς (ειδικά φέτος που ο χειμώνας με το διαρκές lockdown, μάς φάνηκε αιώνας!) για να αφεθούμε στη ζεστασιά του, το αεράκι και τον ήλιο του!

Μπορεί να αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες μας εποχές όμως επιφυλάσσει κινδύνους. Μπορεί ο ήλιος, η ζέστη και το αεράκι να έχουν την θετική τους έννοια όμως έχουν και τα 3 το αρνητικό τους πρόσημο. Ναι,  ακολουθούμε κατά γράμμα τις συμβουλές των ειδικών - δηλαδή πίνουμε πολύ νερό, δε βγαίνουμε έξω τις πιο ζεστές ώρες, και  φυλαγόμαστε από τον αέρα- αναμφισβήτητα όμως το κύμα θερμότητας του καλοκαιριού έχει το πάνω χέρι σε κάθε τι που κάνουμε και γι' αυτό αισθανόμαστε μόνιμα κουρασμένες, εξαντλημένες και τρομερά εξασθενημένες.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να έχουμε περισσότερη ενέργεια το καλοκαίρι; Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το καλοκαίρι είναι καλό να λαμβάνουμε κάποια ειδικά συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων ώστε να επαναφέρουμε το σώμα μας στην ιδανική ισορροπία.

Ας ξεκινήσουμε με μια παραδοχή: γιατί νιώθουμε τόσο κουρασμένοι όταν αυξάνεται η θερμοκρασία; Όλα οφείλονται στο εσωτερικό μας θερμόμετρο. Η θερμοκρασία του σώματός μας δηλαδή είναι συνήθως περίπου 35-37 βαθμούς. Σε ζεστό καιρό, το σώμα μας καταπολεμά την υπερβολική εσωτερική θερμότητα διασκορπίζοντας τη για να παραμείνει στα βέλτιστα επίπεδα θερμοκρασίας. Αυτό το κάνει με τη διάταση των αιμοφόρων αγγείων, και ιδιαίτερα με την εφίδρωση. Το τελευταίο, ωστόσο, συμβάλλει στην αποβολή από το σώμα πολλών ορυκτών που είναι θεμελιώδη για τη διατροφή μας. Σε αυτό προστίθεται η διατροφή -που συχνά δεν είναι τέλεια-, και τα μεσημεριανά γεύματα και δείπνα έξω που μας βγάζουν από το σωστό διατροφικό πρόγραμμά μας και δεν λαμβάνουμε όλες τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε.

vitaminic

Έτσι λοιπόν έρχεται η κούραση που νιώθουμε το καλοκαίρι. Για να αποφύγεις λοιπόν όλα αυτά τα συμπτώματα, είναι απαραίτητο να πίνεις άφθονο νερό, να έχεις μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και να λαμβάνεις ειδικά συμπληρώματα για τη ζέστη. 

1. Μαγνήσιο και κάλιο
Και τα δύο είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των ενζύμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας. Η λήψη τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν η υπερβολική εφίδρωση διαλύει τα μεταλλικά άλατα σε μεγάλες ποσότητες, είναι το κύριο βοήθημα κατά της εξάντλησης από την θερμότητα.
vitaminib

 2. Βιταμίνη C

Βοηθά στη μείωση του αισθήματος της κόπωσης, και παίζει θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση του σωστού μεταβολισμού μας. Να προσθέσουμε εδώ και την σημαντική αντιοξειδωτική της δράση.

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ