5 εκπληκτικά οφέλη που έχει στην υγεία σου η μελιτζάνα

Νάνσυ Μητσοστέργιου
5 εκπληκτικά οφέλη που έχει στην υγεία σου η μελιτζάνα

Γιατί πρέπει να εντάξεις τη μελιτζάνα στη διατροφή σου;

Οι μελιτζάνες ανήκουν στην οικογένεια των στρυχνοειδών και χρησιμοποιούνται σε πολλά διαφορετικά πιάτα σε όλο τον κόσμο. Αν και συχνά θεωρούνται λαχανικά, είναι τεχνικά φρούτα, καθώς μεγαλώνουν από ανθοφόρα φυτά και περιέχουν σπόρους.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που διαφέρουν σε μέγεθος και χρώμα. Και ενώ οι μελιτζάνες με βαθύ μωβ δέρμα είναι αυτές που συναντάς πιο συχνά, μπορεί να δεις και κόκκινες, πράσινες ή ακόμη και μαύρες. Εκτός από τη μοναδική υφή και την ήπια γεύση στις συνταγές, η μελιτζάνα έχει πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία.

#1. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Οι μελιτζάνες είναι μια τροφή πυκνή σε θρεπτικά συστατικά, που σημαίνει ότι περιέχουν καλή ποσότητα βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών σε λίγες θερμίδες.

Ένα φλιτζάνι (82 γραμμάρια) ωμής μελιτζάνας περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 20
Υδατάνθρακες: 5 γραμμάρια
Ίνες: 3 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
Μαγγάνιο: 10% του RDI
Φολικό: 5% του RDI
Κάλιο: 5% του RDI
Βιταμίνη Κ: 4% του RDI
Βιταμίνη C: 3% του RDI

Οι μελιτζάνες περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως νιασίνη, μαγνήσιο και χαλκό.

#2. Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Εκτός από το ότι περιέχει μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, οι μελιτζάνες διαθέτουν μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν στην προστασία του σώματος από βλάβες που προκαλούνται από επιβλαβείς ουσίες γνωστές ως ελεύθερες ρίζες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών τύπων χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Οι μελιτζάνες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε ανθοκυανίνες, έναν τύπο χρωστικής με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που είναι υπεύθυνες για το έντονο χρώμα τους.

#3. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Χάρη στο αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι μελιτζάνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Σε μια μελέτη, στα κουνέλια με υψηλή χοληστερόλη δόθηκαν 10 ml χυμού μελιτζάνας καθημερινά για δύο εβδομάδες.

Στο τέλος της μελέτης, είχαν χαμηλότερα επίπεδα τόσο LDL χοληστερόλης όσο και τριγλυκεριδίων, δύο δείκτες αίματος που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όταν είναι αυξημένα.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μελιτζάνες μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση στην καρδιά. Σε μια μελέτη, τα ζώα τρέφονταν με ωμή ή ψητή μελιτζάνα για 30 ημέρες. Και οι δύο τύποι βελτίωσαν την καρδιακή λειτουργία και μείωσαν τη σοβαρότητα της καρδιακής προσβολής.

Ενώ αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τρέχουσα έρευνα περιορίζεται σε μελέτες σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αξιολογηθεί πώς οι μελιτζάνες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς στους ανθρώπους.

#4. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Οι μελιτζάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι χαμηλές σε θερμίδες, καθιστώντας τις μια εξαιρετική προσθήκη σε οποιοδήποτε σχήμα απώλειας βάρους. Η ίνα κινείται αργά μέσω του πεπτικού συστήματος και μπορεί να προάγει την πληρότητα και τον κορεσμό, μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων.

#5. Μπορεί να προωθήσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Η προσθήκη μελιτζανών στη διατροφή σου μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σου. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι μελιτζάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες περνούν ανέπαφα από το πεπτικό σύστημα.

Οι ίνες μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα επιβραδύνοντας τον ρυθμό πέψης και απορρόφησης του σακχάρου στο σώμα. Η βραδύτερη απορρόφηση διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά.



Δες στη gallery μερικά οφέλη ακόμη.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: unsplash.com