Τελικά, πόσο κρατούν οι παρενέργειες από τον COVID-19;

Νατάσσα Σχοινά
Τελικά, πόσο κρατούν οι παρενέργειες από τον COVID-19;

Δεν είναι καθόλου υπερβολικό που κάποιοι ασθενείς δηλώνουν συμπτώματα ακόμα και μήνες μετά τη νόσηση.

Μετράς αισίως ενάμιση χρόνο μέσα στην πανδημία. Αν εξαιρέσεις τον Bill Gates που χρόνια έλεγε να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο μίας πανδημίας, οι υπόλοιποι τα βλέπαμε μόνο ως θεατές στον κινηματογράφο.

Οι καραντίνες ήταν δύσκολες. Λίγο περισσότερο η πρώτη που ήταν το «βάπτισμα του πυρός». Εμένα περισσότερο με «χτύπησε» στην ψυχολογία μου το θέμα του εγκλεισμού και της -φυσικής- απομάκρυνσης από τους δικούς μου, αλλά, ευτυχώς, την υγεία μου την είχα.

Mήπως έχεις κι εσύ το σύνδρομο του phantom ringing;

Η ζωή στην καραντίνα

Δεν υπήρχε καμία περίπτωση να ρισκάρω το θέμα. Καλύτερα που δυσκολευόμουν, αλλά δεν έγινα θαμώνας της ΜΕΘ, παρά να ζω επικίνδυνα για μερικές στιγμές με την παρέα αλλά η ζωή μου να παίζεται κορώνα γράμματα.



Άκουσα πολλές ιστορίες ασθενών. Κάποιοι πέρασαν πολύ ελαφρά τον COVID-19, κάποιοι άλλοι πιο ελαφριά, με συμπτώματα που οριακά προσιδίαζαν σε ένα ελαφρύ κρύωμα. Οπότε, τα πράγματα ήταν ρευστά.

Η νέα έρευνα για τα συμπτώματα του COVID-19

Σύμφωνα με την DailyMaill, επιστήμονες διεξήγαγαν μία έρευνα. Σε αυτήν, έλαβαν μέρος 10.000 άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Οι περιπτώσεις που βρίσκονταν σε μέτρια ή πιο βαριά κατάσταση, παρατήρησαν ότι, όχι απλά τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν κατευθείαν, αλλά υπήρχαν ασθενείς με σύμπτωμα που κρατούσε μεταξύ ενός και έξι μηνών.

Θυμάσαι όταν εκείνος ο γνωστός σού έλεγε ότι δεν έχει γεύση και οσμή, ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί εύκολα ή ότι «κόβεται» η αναπνοή του εύκολα; Δεν είναι καμία υπερβολή το ότι τα νιώθει όλα αυτά για πολύ καιρό.

Η έρευνα του Stanford University αναφέρει περαιτέρω ότι το ποσοστό των ανθρώπων που συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα για μεγάλο διάστημα ανέρχεται στο 70%. 40% δηλώνει κούραση, 36% δυσκολία στην αναπνοή και 29% διαταραχές ύπνου.