Ξέχνα ό,τι ξέρεις- Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να κάνεις καθημερινά

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Ξέχνα ό,τι ξέρεις- Αυτά είναι τα βήματα που πρέπει να κάνεις καθημερινά

Τι συστήνουν οι ειδικοί για τα βήματα που «μάς κάνουν καλό»!

Το περπάτημα είναι μια από τις ευκολότερες ασκήσεις που μπορείς να κάνεις και συνοδεύεται από μια ατελείωτη λίστα πλεονεκτημάτων. «Το περπάτημα βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, την καρδιακή υγεία, διώχνει μακριά την κατάθλιψη και την κόπωση, βελτιώνει τη διάθεση, δημιουργεί λιγότερες βλάβες στις αρθρώσεις και μειώνει τον πόνο, μπορεί να αποτρέψει την αύξηση βάρους, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, βελτιώνει την αντοχή, την κυκλοφορία του αίματος και τη στάση του σώματος... και ο κατάλογος δεν σταματά...», λέει η Ann Green στο NBC News, πρώην παγκόσμια αθλήτρια του επτάθλου, δασκάλα γιόγκα και ιδιοκτήτρια γυμναστηρίων.

Αλλά πόσο πρέπει να περπατάμε τελικά; Είναι τα 10.000 βήματα την ημέρα-ο αριθμός που ακούμε εδώ και χρόνια πως είναι ο στόχος- ο σωστός αριθμός για να στοχεύσεις;Σύμφωνα με την Carol Ewing Garber, Ph.D., διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος εφαρμοσμένης φυσιολογίας στο Teacher College του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, «τα 10.000 βήματα την ημέρα είναι απλώς μια "εικασία"». Μιλώντας στο Prevention, η Garber αποκάλυψε: «Δεν βασίζεται σε κάποια συγκεκριμένη επιστήμη το γεγονός ότι πρέπει να επιτυγχάνουμε αυτό το ποσό των βημάτων για να λάβουμε τα οφέλη για την υγεία ή την φυσική μας κατάσταση».

vimata2

Γιατί είναι σημαντικό να κάνεις ένα 5λεπτο διάλειμμα για περπάτημα κάθε μέρα;

Και ο I-Min Lee, καθηγητής ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, συμφωνεί, λέγοντας στο USA Today, ότι αυτή η κατευθυντήρια γραμμή είναι απλά ένα «εργαλείο μάρκετινγκ». Ενώ είναι ένας καλός αριθμός για να στοχεύσεις, δεν είναι όμως πραγματικά απαραίτητο.

Τόσα βήματα τελικά πρέπει να κάνουμε καθημερινά;

Σύμφωνα με τον καθηγητή David Bassett, επικεφαλής της μελέτης κινησιολογίας και αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο του Tennessee, 6.000 βήματα την ημέρα είναι ένας καλός στόχος για να ξεκινήσουμε. «Έξι χιλιάδες βήματα και πάνω σας φέρνουν αντιμέτωπους με όλα τα οφέλη που δείχνουν οι μελέτες και είναι ιδιαίτερα προστατευτικό έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε ο Bassett στην The Guardian.

Η έρευνα του Lee, από την άλλη πλευρά, διαπίστωσε ότι είναι καλύτερο να στοχεύουμε στα 7.500 βήματα την ημέρα εάν θέλουμε να αποκομίσουμε μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εξαρτάται πραγματικά από το άτομο που περπατάει και τι θέλει να επιτύχει. Για παράδειγμα, οι μεγαλύτερες γυναίκες που περπατούσαν 4.400 βήματα την ημέρα έδειξαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εκείνες που περπατούσαν λιγότερο από το ήμισυ αυτού του αριθμού. Η λήψη 2.000 βήματα περισσότερο από ό, τι συνήθως περπατάμε σε μια μέρα,μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. Γι' αυτό... Περπάτα! Περισσότερο. Αλλά μην πιέζεις τον εαυτό σου και το παρακάνεις γιατί εκεί θα έχεις αρνητικές συνέπειες, λένε οι ειδικοί.

DPG Network