Τι πραγματικά σημαίνει όταν ξυπνάς με συνάχι μέσα στο καλοκαίρι;

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Τι πραγματικά σημαίνει όταν ξυπνάς με συνάχι μέσα στο καλοκαίρι;

Το πρώτο πράγμα που αναρωτιόμαστε πια είναι αν έχουμε Covid-19.

Όσοι πάσχουν από εποχιακές αλλεργίες και αλλεργική ρινίτιδα είναι το μόνο σίγουρο πως η άνοιξη, το φθινόπωρο αλλά και το καλοκαίρι αποτελούν τις εποχές που τους ταλαιπωρούν περισσότερο.

Πριν την εξάπλωση του Covid-19 είχαμε συμβιβαστεί με την ιδέα (και βάζω τον εαυτό μου μέσα σε αυτούς) πως ένας βήχας, ένα μπούκωμα ή μια καταρροή, αποτελούσε φυσικό επακόλουθο της αλλεργίας μας. Όμως τώρα κάθε τέτοιο σύμπτωμα μάς βάζει σε σκέψεις μήπως τελικά είναι λιγότερο αθώο απ' όσο νομίζουμε.

Ωστόσο, γιατροί όπως ο Greg Poland, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στην κλινική Mayo και διευθυντής της ομάδας ερευνών εμβολίων της κλινικής Mayo, δήλωσαν στο CNN ότι υπάρχει μια αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ μιας εποχιακής αλλεργίας και του κοροναϊού, ειδικά εάν αντιμετωπίζουμε τα ίδια συμπτώματα κάθε χρόνο.

gialia matia

«Το πρόβλημα με τις εποχιακές αλλεργίες είναι ότι επηρεάζουν τη μύτη και τα μάτια. Τείνουν να είναι ρινικά και τα περισσότερα συμπτώματα εντοπίζονται στο κεφάλι, εκτός κι αν κάποιος βγάζει και εξάνθημα. Η γρίπη και ο νέος κορονοϊός επηρεάζουν άλλα συστήματα, εκείνα της κατώτερης αναπνευστικής οδού. Πιθανότατα δεν κάνει καταρροή, αλλά συχνά πονόλαιμο, βήχα, πυρετός ή δύσπνοια».

Αγιουρβέδα: Πώς το Βάτα και το Πίτα «αγκαλιάζουν» τις αλλεργίες μας

Η Δρ Maria Teresa Camacho, η ιατρική διευθύντρια μιας παιδιατρικής μονάδας εντατικής θεραπείας στην Αμερική, λέει στο CBS ότι οι πάσχοντες από αλλεργίες δεν έχουν συμπτώματα πυρετού. «Οι αλλεργίες δεν κάνουν πυρετό και συνήθως είναι εποχιακές, ξέρουμε ότι δεν είναι όλη την ώρα. Έχουμε συμφόρηση, αλλά δεν κάνουμε πυρετό και φυσικά δεν έχουμε πόνους στο σώμα», λέει η Camacho.



Ο κορονοϊός, οι αλλεργίες, το κρυολόγημα και η γρίπη έχουν διαφορετικά συμπτώματα

Σε ένα γράφημα του Business Insider που συγκρίνει τον κορονοϊκό COVID-19 με το κρυολόγημα, τη γρίπη και τις αλλεργίες, διαπιστώνεται ότι κάποιος που έχει κολλήσει τον ιό θα έχει σίγουρα πυρετό, ξηρό βήχα, δύσπνοια, μερικές φορές θα έχει πονοκεφάλους, πόνους στο σώμα, πονόλαιμο και κόπωση αλλά δεν θα έχει απαραιτήτως καταρροή και η ρινική συμφόρεση. Δεν υπάρχει καν φτέρνισμα.

Τα συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος περιλαμβάνουν πόνους στο σώμα, πονόλαιμο, καταρροή και φτέρνισμα. Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν πυρετό, ξηρό βήχα, πονοκεφάλους, πόνους στο σώμα, πονόλαιμο και κόπωση. Και τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα αλλεργίας είναι καταρροή, φτέρνισμα και δύσπνοια. Μπορεί το κρυολόγημα και η γρίπη να έχουν παρόμοια συμπτώματα με τον κορονοϊό αλλά οι ειδικοί εξηγούν πως εάν έχουμε όλα τα συμπτώματα της γρίπης και δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε, μπορεί να είναι χρειάζεται να κάνουμε ένα test για να είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματα.

allergies agiourvertha

Ο κορονοϊός μπορεί να ξεκινήσει πολύ ήπια αλλά μπορεί και να εξελιχθεί ταχύτατα

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι ο κοροναϊός, σε αντίθεση με τις αλλεργίες, μπορεί να ξεκινήσει από ήπια συμπτώματα και να εξελιχθεί ταχύτατα. «Εάν έχετε οξεία περίπτωση κοροναϊού ή γρίπης, θα αισθανθείτε τόσο κουρασμένοι, τόσο πόνο, βασικά θα οδηγηθείτε κατευθείαν στο κρεβάτι. Όλοι θα μπορούν να δουν τη διαφορά. Οι αλλεργίες μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε κουρασμένοι, αλλά δεν πρόκειται να προκαλούν σοβαρό πόνο στους μυς ή στις αρθρώσεις σας», λέει η Camacho στο CNN.

Οι καλύτεροι τρόποι για να καταπραΰνεις τα μάτια σου αν υποφέρεις από εποχικές αλλεργίες

Η λοίμωξη ξεκινά συνήθως από τη μύτη και όταν ο ιός βρεθεί μέσα στο σώμα μας, επιτίθεται στα κύτταρα που προστατεύουν το αναπνευστικό μα σύστημα. Εάν ο ιός παραμείνει στην περιοχή του άνω αεραγωγού μας, τότε -όπως λεει και ο Jeffery Taubenberger, ο οποίος έχει μελετήσει τη λοίμωξη στην Ισπανία-, στο Fortune- «δεν είναι πιθανό να αρρωστήσετε». Αλλά αν πέσει κάτω από τον αεραγωγό μας και πάει στους πνεύμονές μας, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ζημιά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να δημιουργήσει περισσότερες ζημιές.

«Το σώμα σας προσπαθεί αμέσως να επιδιορθώσει τη βλάβη στον πνεύμονα μόλις συμβεί. Κανονικά, εάν αυτό πάει καλά, να απαλλαγείτε από τη μόλυνσή σε λίγες μόνο ημέρες», λέει ο Taubenberger. «Το μειονέκτημα του σώματος που θεραπεύεται τόσο αποτελεσματικά είναι ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα καταλήγει να καταστρέφει τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την προστασία της κατώτερης αναπνευστικής οδού, και ως αποτέλεσμα, ο Taubenberger λέει ότι οι πνεύμονες γίνονται ευάλωτοι σε μια δευτερογενή βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από μικρόβια που συνήθως ζουν τις μύτες μας, το λαιμό και τους μηχανικούς αναπνευστήρες».