Έκτακτη ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας για τις φωτιές: Η συμβουλή της πνευμονολόγου

Πατούλια Κατερίνα
Έκτακτη ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας για τις φωτιές: Η συμβουλή της πνευμονολόγου

Έκτακτα μέτρα για όσους υποφέρουν από αναπνευστικα προβλήματα.

Αγώνα δίνει η πυροσβεστική όλο το βράδυ (4/8/2021) για να θέσει υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη με τους πυροσβέστες και εθελοντές να δίνουν μάχη για να κρατήσουν τη φωτιά και να μην ξεφύγει προς την Πάρνηθα.

Ελπίδα όλων, πως τα πρώτα εναέρια μέσα που πέταξαν το ξημέρωμα θα θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά εν μέσω καύσωνα.

Εξαιτίας του κύματος καύσωνα που έχει εκδηλωθεί στη χώρα και της πρόσφατης εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της χώρας (Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Μάνη, Κώ, κ.ά), το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση και υπενθυμίζει τις Δ1(δ)/ ΓΠ οικ. 42685/02-07-2020 και Δ1/ ΓΠ οικ. 47303/26.7.21 εγκυκλίους του.

Συνιστά λοιπόν στους πολίτες, για την προστασία από τις επιπτώσεις της εκδήλωσης της φωτιάς και του νέφους δασικών πυρκαγιών τη λήψη των ακόλουθων μέτρων προστασίας του πληθυσμού των πληττόμενων περιοχών ως εξής:

O Κοσμάς Κουμιανός που τράβηξε τη photo από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη μιλά: Μακάρι να μη γινόταν viral

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου
Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
Καρδιοπαθείς
παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό
Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Στο πρωινό του ΑΝΤ1, Καλοκαίρι Μαζί, η Πρόεδρος της Ένωσης Πενυμονολόγων, Μάτα Τσικρικά, έκανε παρέμβαση για δώσει οδηγίες σε άτομα με προβλήματα αναπνοής για το πώς πρέπει να κινηθούν σήμερα αλλά και σε εκείνουν που βρίσκονται κοντά στο μέτωπο της φωτιάς.



Δες στην gallery τη συμβουλή της ειδικού για το τι πρέπει να κάνυον οι πολίτες εν μέσω πυρκαγιάς και καύσωνα:

Καύσωνας, φωτιές, δύσπνοια- Όλα όσα πρέπει να κάνεις αυτές τις δύσκολες ώρες

Διάβασε όλες τις εξελίξεις για τις πυρκαγιές που μαίνονται στο Newsbomb.gr