Έχεις παγωμένη μύτη αλλά δεν είναι χειμώνας; Δες τι μπορεί να σημαίνει

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Έχεις παγωμένη μύτη αλλά δεν είναι χειμώνας; Δες τι μπορεί να σημαίνει

Μπορεί μια κρύα μύτη να δικαιολογείται τους κρύους μήνες, συμβαίνει το ίδιο όμως και στις πιο ζεστές θερμοκρασίες; Τι λένε οι γιατροί...

Μπορεί να διανύουμε τα μέσα του Σεπτέμβρη όμως το καλοκαίρι φαίνεται πως δε θέλει να τελειώσει. Και ίσως επειδή είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για κρυολόγημα και ιώσεις, μπορεί πολλές φορές να αισθάνεσαι τη μύτη του κρύα και κάποιες φορές να έχεις καταρροή.

Αλλεργία ή κάτι άλλο;

Εάν έχεις αναρωτηθεί πολλές φορές γιατί η μύτη σου είναι τις περισσότερες φορές κρύα, δεν είσαι η μόνη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι έχουν κρύα μύτη πέρα ​​από την προφανή πτώση της θερμοκρασίας. Ενώ στην πλειοψηφία μια κρύα μύτη αποτελεί κάτι φυσιολογικό τους κρύους μήνες και δεν προκαλεί ανησυχία, υπάρχουν και κάποιοι λόγοι που μπορεί να υποδηλώνουν μια υποκείμενη νοσηρότητα.

Διατροφικές συνήθειες που σε κάνουν ευάλωτη στους ιούς

Κρύο ή κάτι άλλο;

Όταν εκτίθεσαι στο κρύο, το σώμα σου στέλνει αποθέματα θερμότητας και ενέργειας σε πολλά ζωτικά όργανα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τη ροή του αίματος στα άκρα, όπως τα χέρια, τα αυτιά και τη μύτη σου. «Η μύτη μας είναι εκείνη που αισθάνεται πρώτα τον παγωμένο καιρό, καθώς είναι κυρίως ένας χόνδρος χωρίς λίπος και αποτελεί ένα εκτεθειμένο μέρος του σώματός μας», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου Philip J. Miller. Μερικοί άνθρωποι μπορούν επίσης να νιώσουν τη μύτη τους παγωμένη και σε πιο θερμές συνθήκες. Ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι ο υποθυρεοειδισμός, ένας αδρανής θυρεοειδής αδένας που δεν παράγει επαρκείς ορμόνες για τη ρύθμιση της ενέργειας και της θερμότητας του σώματος. Άλλα συμπτώματα αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν εξάντληση, αύξηση βάρους, ξηρό δέρμα και μυϊκούς πόνους ή αδυναμία.



Τι πρέπει να προσέχεις εάν η μύτη σου είναι πάντα κρύα

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι έχουν κρύα μύτη είναι η κακή κυκλοφορία, η οποία συχνά προκύπτει από υποκείμενα νοσήματα. Για παράδειγμα, η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν τη ροή του αίματος, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Exercise and Sports Science Review. Η καλύτερη θεραπεία εξαρτάται από την αιτία.

PAGOMENI MITI2

Η νόσος του Raynaud προκαλείται από ψυχρές θερμοκρασίες και στρες και υποδηλώνει βλάβη στην αρτηρία ή στα νεύρα, συνήθως στα χέρια ή στα πόδια, σύμφωνα με το National Heart, Lung and Blood Institute. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να επηρεάσει τα αυτιά και τη μύτη.

Εάν εκτίθεσαι σε ψυχρές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα, η υποθερμία μπορεί επίσης να σε κάνει να νιώθεις τη μύτη σου εξαιρετικά κρύα. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν η θερμότητα του σώματος πέφτει κάτω από την κανονική θερμοκρασία των 37 βαθμών Κελσίου μετά από μόλις 30 λεπτά, σε κατάσταση ψύχους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, ρίγη και σύγχυση.

Οι άνθρωποι που ανησυχούν ότι η κρύα μύτη τους αποτελεί σύμπτωμα μιας πάθησης θα πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στον γιατρό τους. Μόνο μια φυσική εξέταση από έμπειρο γιατρό μπορεί να να διαγνώσει συγκεκριμένες διαταραχές, οι οποίες απαιτούν φαρμακευτική αγωγή και άλλες θεραπείες για την επίλυση του προβλήματος.