Πόσο συχνά χρειάζεται να κάνεις μπάνιο για να είσαι υγιής; Η απάντηση από τους ειδικούς εκπλήσσει

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Πόσο συχνά χρειάζεται να κάνεις μπάνιο για να είσαι υγιής; Η απάντηση από τους ειδικούς εκπλήσσει

Ένα καθημερινό ντους θα σε βοηθήσει να μυρίζεις και να νιώθεις φρέσκια και καθαρή, όμως είναι ασφαλές για την υγεία του δερματός σου; Οι απόψεις διίστανται.

Είναι μια πανάρχαια ερώτηση: Πόσο συχνά πρέπει πραγματικά να κάνουμε μπάνιο;

Ενώ πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το καθημερινό πλύσιμο του σώματος είναι απαραίτητο για την καθαριότητα και την υγιεινή μας, άλλοι πιστεύουν ότι αφαιρεί από το σώμα τα φυσικά του έλαια και στεγνώνει το δέρμα.

Green shower! 5 tips για να κάνεις το ντους σου πιο eco-friendly

Η διαμάχη που διχάζει ακόμη και τους celebrities

Έχουμε ακούσει πολλούς διάσημους να καταθέτουν την άποψη και τη στάση τους απέναντι σε αυτό το αιώνιο ζήτημα. Κάποιοι ορκίζονται στο καθημερινό μπάνιο (έως και 5 φορές την ημέρα) ενώ άλλοι θεωρούν πως όσο περισσότερο αποφεύγουν την ντουζιέρα τους, τόσο περισσότερο καλό κάνουν στο δέρμα τους.

Πάρε παράδειγμα τους ηθοποιούς Kristen Bell και Dax Shepard οι οποίοι αποκάλυψαν στο The View ότι έχουν αρχίσει να λούζουν τα παιδιά τους λιγότερο συχνά καθώς μεγαλώνουν. Στο podcast της Shepard, «Armchair Expert» το διάσημο ζευγάρι Mila Kunis και Ashton Kutcher αποκάλυψαν ότι έχουν επίσης τη συνήθεια να μην πλένουν τα παιδιά τους και τόσο συχνά. «Αν μπορείτε να δείτε τη βρωμιά πάνω τους, καθαρίστε τα. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα», είπε ο Kutcher για τη ρουτίνα τους ενώ η Kunis πρόσθεσε πως δεν κάνει μπάνιο με σαπούνι κάθε μέρα.



Ενώ μερικοί άνθρωποι συμφωνούν ότι το καθημερινό μπάνιο δεν είναι πραγματικά απαραίτητο, άλλοι έχουν έντονες αντιδράσεις. Πάρα ταύτα όμως, φαίνεται ότι το καθημερινό μπάνιο γίνεται ολοένα και λιγότερο... δημοφιλές. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Millennial Podcast τον Μάιο του 2020, το 55,6 % των ακροατών δήλωσε ότι δεν έκανε ντους καθημερινά καθ' όλη την διάρκεια της καραντίνας. Επίσης, το 2020, η Daily Mail αποκάλυψε ότι περίπου το 25% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν σταματήσει να κάνουν ντους καθημερινά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τι λένε οι ειδικοί

banio kathariotita

Ο Derrick Phillips, δερματολόγος στην κλινική Cadogan στο Λονδίνο, υποστηρίζει ότι το πλύσιμο μία φορά την ημέρα είναι το βέλτιστο για κοινωνικούς λόγους, αλλά μπορεί να μην είναι απολύτως απαραίτητο για την υγεία σας. «Το πλύσιμο μία φορά την ημέρα είναι επαρκές για τα περισσότερα παιδιά και ενήλικες ώστε να διατηρούν ένα κοινωνικά αποδεκτό επίπεδο προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας», λέει.

«Το δέρμα αυτοκαθαρίζεται και φυσικά απολεπίζεται», συνεχίζει μιλώντας στο Healthline και συνεχίζει «Το τρίψιμο βοηθά να καθαριστεί το δέρμα μας και ενισχύει την αντίληψη της καθαριότητας, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο».

Ορισμένοι ανησυχούν ότι το ντους θα μπορούσε πραγματικά να βλάψει το δέρμα, οδηγώντας σε ξηρότητα, ερεθισμούς, μόλυνση και διαταραχή του ph του δέρματος. Σύμφωνα με τον δερματολόγο, Δρ Adarsh ​​Mudgil, υπάρχουν λίγα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία, δηλαδή ότι το καθημερινό μπάνιο είναι ούτως ή άλλως επικίνδυνο. Το καθημερινό πλύσιμο «δεν είναι απαραίτητο, αλλά επίσης δεν πιστεύω ότι είναι επιβλαβές για το δέρμα μας, όπως δημοσιεύεται ευρέως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τον τελευταίο καιρό», λέει. «Το καθημερινό μπάνιο μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ξηρό εάν δεν ενυδατώνετε».