H No1 συμβουλή που πρέπει να ακολουθήσεις όταν φροντίζεις έναν καρκινοπαθή

Πατούλια Κατερίνα
H No1 συμβουλή που πρέπει να ακολουθήσεις όταν φροντίζεις έναν καρκινοπαθή

Η Maria Menounos, φρόντισε τη μητέρα της Litsa Menounos, για περισσότερα από πέντε χρόνια, μέχρι τη στιγμή που εκείνη έφυγε από τη ζωή την Κυριακή του Πάσχα το 2021.

Η Μενούνος που έχει μιλήσει πολλές φορές για όσα έζησε το διάστημα αυτό που φρόντιζε τη μαμά της, θυμήθηκε στην εκπομπή της Better Together, τη συμβουλή που της είχε δώσει η Judy, μια γυναίκα που φρόντιζε και η ίδια ένα αγαπημένο της πρόσωπο, ασθενή με καρκίνο.

Η εμπειρία αυτή δεν έχει να κάνει με σένα

«Θυμήσου πως το ταξίδι αυτό αφορά τον ασθενή, αν το κατανοήσεις αυτό, η κατάσταση είναι καλύτερη και για τον ασθενή και για εσένα» .




Τι άλλο μπορείς να κάνεις όταν ο γονιός ή φίλος που νοσεί αρνείται τη βοήθειά σου:

Έχε υπομονή:

Προσπάθησε να διατηρείς την ψυχραιμία και τα συναισθήματά σου ακόμα κι όταν το άτομο που φροντίζεις διαφωνεί. Ακόμα και οι ασθενείς χρειάζονται χρόνο για να συνηθίσουν τη νέα τους ζωή μετά τη διάγνωση και τη σχέση μαζί σου. Άκου και αφουγκράσου τις ανησυχίες τους και σιγουρέψου πως γνωρίζουν ότι είσαι εκεί για να τους βοηθήσεις.

Υπενθύμισέ τους πως είσαι με το μέρος τους:

Είναι εύκολο τα έντονα συναισθήματα μετά τη διάγνωση να μπουν ανάμεσά σας. Υπενθύμισε στο άτομο που φροντίζεις πως κάνεις το καλύτερο δυνατό για το καλό του, μην έχεις απαιτήσεις από εκείνο αλλά ρώτα πώς μπορείς να το βοηθήσεις παραπάνω.

Μην περιμένεις ο ασθενής να είναι ο ίδιος με πριν:

Ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα υγείας θα αλλάξει μια για πάντα τον τρόπο που το άτομο βλέπει τη ζωή. Είναι μη ρεαλιστικό να περιμένεις να αντιδρά όπως θα αντιδρούσε παλιά και μην θεωρείς πως ακόμα κι εσύ η ίδια θα είσαι ο ίδιος άνθρωπος μετά την εμπειρία αυτή. Επικεντρώσου στο δέσιμό σας, μιλήστε για τα καλά και κακά και αποδεχτείτε το ταξίδι αυτό.