Πολυκυστικές ωοθήκες: 5 καθημερινές συνήθειες που θέλεις να υιοθετήσεις

45 SHARES

Οι πολυκυστικές ωοθήκες δεν επηρεάζουν μόνο τον κύκλο της περιόδου μιας γυναίκας και τη γονιμότητά της, αλλά επηρεάζουν και την καθημερινότητά της.

Οι πολυκυστικές ωοθήκες προκαλούν ακμή ή έντονη τριχοφυΐα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει μια γυναίκα τόσο στην καθημερινή της ζωή όσο και στην ψυχολογία της.

Μπορεί επίσης να επηρεάσουν και τον μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να χάσει βάρος, να πρέπει να είναι πολύ προσεκτική με τη διατροφή της, να ασκείται τακτικά και να παρακολουθεί το βάρος της, ώστε να μην έχει μεγάλες αυξομειώσεις.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο ώστε να μπορέσει να ρυθμίσει τον κύκλο της. Έτσι θα έχει λιγότερο άγχος, θα γνωρίζει το σώμα της και τις ικανότητές του, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς. Έχοντας λιγότερο άγχος, η καθημερινότητά της θα είναι πιο ισορροπημένη και η ψυχολογία της καλύτερη. Και αυτό, γιατί οι ορμόνες θα είναι ρυθμισμένες, χωρίς μεγάλες εναλλαγές.

Πώς μπορεί μια γυναίκα να βελτιώσει την καθημερινότητά της; Με απλούς τρόπους που μπορούν να γίνουν συνήθεια:

  1. Με έλεγχο του βάρους με σωστή διατροφή, για παράδειγμα μειώνοντας τη μερίδα των υδατανθράκων. Αν χρειάζεται να χάσετε βάρος, ίσως να χρειαστείτε τη βοήθεια του διατροφολόγου.
  2. Με ήπια καθημερινή άσκηση: παρακολουθήστε στο κινητό πόσα βήματα κάνετε την ημέρα ή δοκιμάστε μια νέα μορφή άσκησης, όπως η yoga.
  3. Με διαχείριση του άγχους, του στρες. Εάν νιώσετε ότι χρειάζεστε τη βοήθεια του ειδικού σε κάποια δύσκολη περίοδο της ζωής σας, μη διστάσετε να τη ζητήσετε.
  4. Μην αμελείτε το ετήσιο ραντεβού για γυναικολογικό έλεγχο και υπερηχογράφημα ωοθηκών. Μετά τα 30, προγραμματίστε ένα προληπτικό τσεκ-απ στο γυναικολόγο αναπαραγωγής για θέματα γονιμότητας.
  5. Μην ξεχνάτε: δεν είστε μόνη! Ζητήστε τη βοήθεια και στήριξη από τους οικείους/φίλους/συγγενείς.

Ξέρατε ότι…

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων είναι τα αντισυλληπτικά χάπια. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός πρέπει να κάνει αξιολόγηση του προφίλ της κάθε γυναίκας ξεχωριστά και να της προτείνει το σωστό πλάνο.

Ευριπίδης Μαντούδης

gynaikologos

Γυναικολόγος αναπαραγωγής – Μαιευτήρας

Επιστημονικά υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ‘Γέννημα IVF’

Γέννημα IVF

Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

www.gennima.com

facebook.com/gennima

instagram.com/gennimaivf

45 SHARES
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ