ΧΑΠ: Φρούτα & λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου (εικόνες)

ΧΑΠ: Φρούτα & λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου (εικόνες)

Η Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο βήχας, η παραγωγή φλέγματος και ο αναπνευστικός συριγμός και συνδέεται, μεταξύ άλλων, με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στους πνεύμονες.

Μελέτες έδειξαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τόσο μειώνεται ο κίνδυνος χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Ερευνητές από τη Σουηδία και την Πολωνία που παρακολούθησαν την αναπνευστική υγεία περισσότερων από 44.000 ανδρών ηλικίας 45-79 ετών για διάστημα 13,2 ετών κατά μέσο όρο, διαπίστωσαν ότι για κάθε έξτρα μερίδα φρούτων και λαχανικών την ημέρα ο κίνδυνος ΧΑΠ φάνηκε να μειώνεται κατά 4-8%, ακόμη κι όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες επιβαρυντικοί για την υγεία των πνευμόνων.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μετριάζει σύμφωνα με τους ερευνητές τον κίνδυνο ΧΑΠ, επειδή οι αντιοξειδωτικές ουσίες των προϊόντων αυτών επιδρούν στο οξειδωτικό στρες και στις φλεγμονές, παράγοντες που εμπλέκονται στην πάθηση.

Από τα 96 προϊόντα πο αξιολογήθηκαν από τους ερευνητές, τη μεγαλύτερη προστατευτική επίδραση είχαν τα εξής:

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr