Εξωσωματική χωρίς φάρμακα, Και όμως γίνεται;

Εξωσωματική χωρίς φάρμακα, Και όμως γίνεται;

Εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο: η πιο φιλική μέθοδος της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Αποκτήστε τώρα το δικό σας μωρό χωρίς φάρμακα και άγχος!

Σκέφτεστε να προχωρήσετε σε εξωσωματική γονιμοποίηση και ανησυχείτε για τον κίνδυνο που μπορεί να επιφέρει η φαρμακευτική αγωγή στο σώμα σας;

Μήπως, μέσα σε όλα που σας απασχολούν, σας αγχώνει επιπλέον και το κόστος των φαρμάκων;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο μπορεί να αποτελεί την ιδανική λύση για εσάς!

Η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο είναι η λιγότερο δαπανηρή και αγχωτική διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που υπάρχει.

Η βασική διαφοροποίησή της σε σχέση με την τυπική θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι ότι στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν χρησιμοποιούνται καθόλου φάρμακα.

Ωστόσο, τα ποσοστά επιτυχημένης εγκυμοσύνης σε μια εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο είναι υψηλά, παρόμοια με αυτά μιας διεγερμένης εξωσωματικής γονιμοποίησης. Έτσι σήμερα, όλο και περισσότερα ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας, κάνουν πραγματικότητα το μεγαλύτερο όνειρό τους, να γίνουν γονείς. Πιο εύκολα και με λιγότερη ψυχολογική πίεση, χάρη στην εξέλιξη των μεθόδων της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο είναι η πιο κοντινή στη φυσική σύλληψη. Πρόκειται για μια χαμηλού κινδύνου διαδικασία, φιλική προς την γυναίκα.

Εδώ και αρκετό καιρό η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο δείχνει να είναι αυτή που υπερτερεί σεβόμενη περισσότερο την μητέρα φύση.

Τι ακριβώς γίνεται κατά τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης σε φυσικό κύκλο;

Η διαδικασία ενός φυσικού κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν περιλαμβάνει φάρμακα, αλλά χρησιμοποιεί τη φυσική ανάπτυξη των ωοθυλακίων του σώματος.

Η φυσική επιλογή των ωαρίων από το ίδιο το σώμα της γυναίκας είναι μια διαδικασία που διαδραματίζεται στη φύση. Έτσι, σε αρκετές περιπτώσεις η φυσική επιλογή υπερτερεί της τεχνικής.

Το σώμα επιλέγει το καλύτερο και ανθεκτικότερο ωάριο που θα χρησιμοποιηθεί στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Με τον τρόπο αυτό δίνουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτευχθεί η φυσική σύλληψη χωρίς περαιτέρω παρεμβάσεις.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο είναι δύσκολη διαδικασία;

Η διαδικασία λήψης του ωαρίου καθώς και η τοποθέτησή του στη μήτρα, όταν γονιμοποιηθεί, είναι απλή και ανώδυνη.

Πολλές από τις γυναίκες ολοκληρώνουν τη διαδικασία χωρίς να χρειάζονται καν αναλγητικά φάρμακα και μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινή τους ρουτίνα την ίδια μέρα.

Όλη η διαδικασία απαιτεί την καθοδήγηση και υποστήριξη εξειδικευμένου γυναικολόγου και εμβρυολόγου. Η ενδιαφερόμενη υποβάλλεται σε μια σειρά αιματολογικών εξετάσεων και παρακολουθείται συχνά με υπερηχογραφήματα.

Όταν το ωάριο ωριμάσει και φτάσει στο κατάλληλο μέγεθος μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία, η οποία βασίζεται στον έμμηνο κύκλο.

Η συνολική διάρκεια της διαδικασίας είναι μόνο 10-14 ημέρες και γίνεται πάντα δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία της υποψήφιας μητέρας.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης σε φυσικό κύκλο;

  • Τα ωάρια που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο είναι υψηλότερης ποιότητας από αυτά που παράγονται σε έναν διεγερμένο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  • Η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο γίνεται χωρίς λήψη φαρμάκων ούτε με διέγερση των ωοθηκών. Έτσι, μειώνεται η γενικότερη επιβάρυνση του σώματος.
  • Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος συνδρόμου υπερδιέγερσης ωοθηκών (OHSS).
  • Είναι λιγότερο δαπανηρή διαδικασία αφού αποφεύγουμε τις ενέσιμες ορμόνες για τη διέγερση των ωοθηκών.
  • Το ενδομήτριο δεν έχει επηρεαστεί από φαρμακευτική αγωγή, είναι πιο δεκτικό, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται πιο αυξημένη η πιθανότητα επιτυχημένης εγκυμοσύνης.
  • Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί σε συνεχόμενους κύκλους, αν αυτό χρειαστεί.
  • Υπάρχει χαμηλή πιθανότητα για πολλαπλή εγκυμοσύνη. Γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς μια περίπτωση πολύδυμης κυήσεως ανήκει στην κατηγορία κυήσεων υψηλού ρίσκου.

Σε ποιές γυναίκες απευθύνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση με φυσικό κύκλο;

Σε όλες τις γυναίκες που έχουν ωορρηξία. Όλες μπορούν να προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ωφελούνται περισσότερο, αυτές είναι:

  • Οι γυναίκες που επιθυμούν μια πιο φυσική προσέγγιση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
  • Οι γυναίκες που τα προβλήματα γονιμότητάς τους δεν σχετίζονται με την παραγωγή ωαρίων, αλλά με την υπογονιμότητα του ανδρικού παράγοντα.
  • Οι γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου που σχετίζεται με τα οιστρογόνα, λόγω οικογενειακού ιστορικού.
  • Οι γυναίκες με ενδομητρίωση ή άλλες καταστάσεις (π.χ. προβλήματα πήξης) που μπορεί να επιδεινωθούν από φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών.
  • Οι γυναίκες που στο παρελθόν δεν είχαν καλή ανταπόκριση στις θεραπείες διεγερμένης εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο είναι μια νέα διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής;

Όχι, στην πραγματικότητα αποτελεί την πρώτη εφαρμογή εξωσωματικής γονιμοποίησης που πραγματοποιήθηκε επιτυχώς. Το 1978 γεννήθηκε το πρώτο παιδί εξωσωματικής γονιμοποίησης ύστερα από θεραπεία σε φυσικό κύκλο, χωρίς τη χορήγηση φαρμάκων.

Σήμερα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε, πότε μια γυναίκα είναι καλύτερο να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο και πότε πρέπει να πάρει φάρμακα για την ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών. Οι επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας έχουν αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής. Οδηγώντας τα ζευγάρια στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την απόκτηση των δικών τους, υγιών παιδιών.

Πού μπορώ να απευθυνθώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση σε φυσικό κύκλο είναι πολύ σημαντική, καθώς επιτρέπει τον συνδυασμό του σπέρματος του συντρόφου σας ή του δότη, με το φυσικό ωάριο.

Η εμπειρία μας βοηθάει στη σωστή καθοδήγηση των γυναικών που μπορούν να επωφεληθούν από τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε φυσικό κύκλο.

Σεβόμενοι πάντα τη γυναικεία φύση και το θαύμα της ζωής.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, ώστε να σας λύσουμε κάθε απορία σχετικά με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε φυσικό κύκλο.

Dr Vaggelis Sakkas
Δημήτρης Παπαδόπουλος2

Γράφουν ο Δρ. Ευάγγελος Σακκάς, Gyn Care IVF Greece & Italy, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και
ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, Κλινικός Εμβρυολόγος.