5 αποτελεσματικοί τρόποι για ν΄ ανακουφιστείς άμεσα από την ημικρανία

Παυλίνα Μητροφάνη
5 αποτελεσματικοί τρόποι για ν΄ ανακουφιστείς άμεσα από την ημικρανία

5 τρόποι για να απαλλαγείς άμεσα από τον πονοκέφαλο!

Αν έχεις έρθει ποτέ αντιμέτωπη στη ζωή σου με ημικρανίες, τότε στοιχηματίζω ότι έχεις βρεθεί και εσύ πολλές φορές σε απόγνωση δοκιμάζοντας τα πάντα αλλά οι προσπάθειες αποδείχτηκαν μάταιες.

Και σε νιώθω! Για να βρίσκεσαι εδώ, τότε μπορώ επίσης να στοιχηματίσω ότι μάλλον βρίσκεσαι στη δίνη μιας «επίθεσης» και χρειάζεσαι άμεσες λύσεις προκειμένου να ανακουφιστείς από τον κυριολεκτικά τόσο ενοχλητικό πόνο.

https://www.queen.gr/well-being/ygeia/story/233545/apofraktiki-ypniki-apnoia-apo-ti-prokaleitai-eikones

Η Shae Datta, διευθύντρια νευρολογίας στο NYU Langone Hospital στη Νέα Υόρκη μας λέει ποια μπορεί να είναι η κεντρική αιτία προέλευσης του πονοκεφάλου και μας δίνει λύσεις για να απαλλαχτούμε από αυτόν. «Η συχνότητα και τα ερεθίσματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα όπως άγχος, αλκοόλ, έλλειψη ύπνου ή αφυδάτωση», εξηγεί.

via GIPHY

1. Χαμηλός φωτισμός

Η ευαισθησία στο φως είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες, που μπορεί να ευθύνεται για τον πονοκέφαλο. Εάν αντιληφθείς ότι το φως του δωματίου σου είναι η αιτία, τότε η Shae Datta προτείνει να κλείσεις το φως σου και να μείνεις στο σκοτάδι για αρκετή ώρα. Έτσι μπορεί να ηρεμήσεις και να υποχωρήσει ο πονοκέφαλος.



Μην ξεχνάς όμως, ότι αυτό ισχύει και για οποιαδήποτε χρήση τηλεφώνου ή υπολογιστή. Η υψηλή και δυνατή φωτεινότητα δεν σε βοηθάει και πολύ!

2. Κρύες κομπρέσες

Πολλοί ασθενείς βρίσκουν συχνά ανακούφιση από την ημικρανία εφαρμόζοντας κάτι κρύο, όπως παγοκύστη ή υγρό πανί, στο κεφάλι τους. Ενώ μπορείς να το τοποθετήσεις σχεδόν παντού, σε σημεία που νιώθεις ότι σε ανακουφίζει, αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για πόνους στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή στον αυχένα, αναφέρει η Shae Datta.

3. Κάνε μασάζ στον εαυτό σου

Για να ανακουφίσεις οποιονδήποτε πόνο και πίεση που συμβαίνει στον αυχένα ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου, η Shae Datta συνιστά να κάνεις αργό μασάζ στους ώμους και τον λαιμό με μια ζεστή κομπρέσα. Αυτός ο συνδυασμός χαλαρώνει τους μύες στο λαιμό και τους ώμους .

keimeno ena

Εν τω μεταξύ, εάν αισθάνεσαι πόνο κυρίως στους κροτάφους ή στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού, μπορείς τότε να πάρεις τα δύο σου δάχτυλα και να κάνεις αργά αλλά βαθιά μασάζ στους κροτάφους με κυκλικές κινήσεις.

4. Καφεΐνη

«Η καφεΐνη σταματά τον σπασμό των αιμοφόρων αγγείων που περιβάλλουν τον εγκέφαλο, εμποδίζοντας την έντονη ροή του αίματος και την πίεση που προκαλεί τον πονοκέφαλο», εξηγεί η ειδικός. Έτσι λοιπόν, το να πιείς ένα ρόφημα που περιέχει καφεΐνη( με μέτρο φυσικά)μπορεί να είναι η λύση για να απαλλαγείς από τον φριχτό πόνο που νιώθεις στο κεφάλι.

keimeno duo

Σίγουρα θα παραλείψεις αυτή τη συμβουλή εάν η καφεΐνη είναι ένα από τα ερεθίσματα που σου προκαλεί τον πονοκέφαλο. Σε αυτή την περίπτωση απλά μείωσε την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνεις καθημερινά ή ακόμα καλύτερα για ένα χρονικό διάστημα απόφυγέ την τελείως για να τσεκάρεις αν είναι η πραγματική αιτία.

5. Πήγαινε να κοιμηθείς λίγο

Για πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν από ημικρανίες, είναι ενστικτώδες να θέλουν να κρυφτούν κάτω από ένα πάπλωμα, να κουλουριαστούν σε μια μπάλα και απλώς να αποκοιμηθούν.



Η αλήθεια είναι ότι όταν πηγαίνεις για ύπνο, το σώμα ηρεμεί και χαλαρώνει που αυτό συνεπάγεται επίσης με την ηρεμία του πόνου που νιώθεις και αυτομάτως με την εξάλειψή του. Μια από τις καλύτερες θεραπείες ημικρανίας είναι ο ύπνος λοιπόν.