Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού σας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού σας

Τι πρέπει να ξέρετε και να κάνετε στο σπίτι τις πρώτες ημέρες που βγαίνετε από το μαιευτήριο;

Οι πρώτες ημέρες , πάντα φαίνονται πιο δύσκολες για την μητέρα στο σπίτι . Οι πιο συνηθισμένες ερωτήσεις είναι:

Πότε πρέπει να τρώει το παιδί;
Συνήθως το παιδί, όταν φάει σωστά ,δηλαδή 6-7 φορές το 24ωρο, δεν θα πεινάσει. Αυτό βεβαία δεν γίνεται από την πρώτη ημέρα και αναγκαία προϋπόθεση είναι να φάει σωστά χρονικά και ποσοτικά δηλαδή γύρω στα 30 λεπτά και να υπάρχει γάλα από την μητέρα.

Πότε μπορούμε να το κάνουμε μπάνιο;
Από την πρώτη ημέρα το παιδί το κάνουμε μπάνιο ολόκληρο , βρέχοντας και τον ομφαλό. Απλώς το κρατάμε όρθιο. Σε λίγες ημέρες που πέφτει ο ομφάλιος λώρος από τον ομφαλό, το κάνουμε μπάνιο όπως θέλουμε.

Βγαίνει έξω πριν τις 40 ημέρες το παιδί;
Βεβαίως από την πρώτη ημέρα ,μπορεί να βγει έξω. Η Ελλάδα έχει καταπληκτικό κλίμα και το καλοκαίρι και το χειμώνα .Αποφεύγουμε ακραίες περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι και αντίστοιχα χαμηλών το χειμώνα. Τι θερμοκρασία να έχει το σπίτι το καλοκαίρι; Γύρω στους 27-28ο C και ανάλογα τον καιρό που κάνει έξω. Αντίστοιχα το χειμώνα, όχι κάτω από 19-20ο C.

Ποτέ το μωρό μπορεί να πάει στο δωμάτιό του;
Η απάντηση είναι από την πρώτη ημέρα αν το θέλουν οι γονείς του. Βεβαία στην Ελλάδα σχεδόν όλοι οι γονείς , το έχουν στο δωμάτιο τους και μόνον όταν περάσει αρκετός χρόνος το μεταφέρουν σε άλλο δωμάτιο.

Πότε βλέπει ο παιδίατρος για πρώτη φορά το μωρό στο σπίτι;
Μετά από μια εβδομάδα , η μητέρα και δη η πρωτότοκος θέλει να λύσει τις απορίες της και να δει ο παιδίατρος το παιδί της στο σπίτι. Αυτό άλλωστε εξατομικεύεται από την μητέρα αν θα είναι 5, 10 ή15 ημέρες μετά την έξοδο από το μαιευτήριο.