Θεραπεία με τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων από τον οδοντίατρο Χρήστο Θ. Λώλη

Θεραπεία με τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων από τον οδοντίατρο Χρήστο Θ. Λώλη

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Για να καταλάβουμε τα οδοντικά εμφυτεύματα, θα πρέπει να σκεφτούμε πως είναι σαν μεταλλικά στηρίγματα, κατασκευασμένα συνήθως από τιτάνιο και τοποθετούνται χειρουργικά μέσα στο οστούν των γνάθων για να στηρίζουν μόνιμες προσθετικές αποκαταστάσεις η οδοντοστοιχίες.

Κατά την χειρουργική φάση, κάθε εμφύτευμα τοποθετείται μέσα στο οστούν της γνάθου και χρησιμεύει σαν στήριγμα για το υπερουλικό τμήμα που θα στηρίξει το δόντι της αποκατάστασης. Μετά την χειρουργική φάση και εφ όσον δεν προχωρήσουμε σε άμεση φόρτιση , συνήθως αφήνουμε 3-6 μήνες το εμφύτευμα "θαμμένο". Το διάστημα αυτό επιτρέπει στον οστίτη ιστό να αυξηθεί γύρω από τα εμφυτεύματα για να τα στηρίξει με ασφάλεια στην θέση τους.Η διαδικασία αυτή ονομάζεται "οστεοενσωμάτωση". Το οστούν των γνάθων ουσιαστικά ενσωματώνεται πάνω στο εμφύτευμα , με την πάροδο του χρόνου, παρέχοντας πολύ μεγάλη σταθερότητα.

Αμέσως μετά την χειρουργική επέμβαση πιθανόν να χρειαστεί να χορηγηθούν παυσίπονα και σε κάποιες περιπτώσεις αντιβιοτικά, για να βοηθήσουν την επουλωτική διαδικασία και να ανακουφίσουν από οποιαδήποτε ενόχληση.

Όταν το οστούν της γνάθου έχει αποκατασταθεί σταθερά γύρω από το εμφύτευμα , ένα υπερουλικό τμήμα το οποίο προέχει πάνω από τα ούλα , χρησιμεύει σαν στήριγμα για το δόντι αποκατάστασης.