Έλλειψη ιωδίου: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται (εικόνες)

Έλλειψη ιωδίου: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται (εικόνες)

Το ιώδιο είναι μια χημική ουσία που επιτρέπει στον θυρεοειδή αδένα να παράγει ορμόνες και ελέγχει τα επίπεδα ενέργειας.

Κύρια πηγή πρόσληψης μέσω της διατροφής μας είναι το ιωδιούχο αλάτι, βρίσκεται όμως και σε τροφές όπως τα ψάρια και τα θαλασσινά και σε μικρότερες ποσότητες στο γάλα, στο αυγό, στο ψωμί και στα λαχανικά.

Αν και σήμερα είναι αρκετά σπάνια στον γενικό πληθυσμό των ανεπτυγμένων χωρών, η ανεπάρκεια ή έλλειψη ιωδίου διαπιστώνεται σχετικά συχνά μεταξύ των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν.

Οι ανάγκες του οργανισμού της γυναίκας σε ιώδιο είναι αυξημένες σε αυτές τις δύο φάσεις της ζωής της, καθώς το ιώδιο παίζει ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη του θυρεοειδούς αδένα του μωρού.

Καθώς το ιώδιο βρίσκεται κυρίως σε τροφές ζωικής προέλευσης (γάλα, αυγό, θαλασσινά, ψάρια), αυξημένο κίνδυνο για ανεπάρκεια ή για έλλειψη εκτιμάται ότι διατρέχουν και όσοι ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική (vegan) διατροφή.

Η έλλειψη ιωδίου προκαλεί εμφανή συμπτώματα όταν είναι αρκετά σοβαρή. Μπορεί να διαπιστωθεί με μια ανάλυση ούρων, ωστόσο πρέπει η εξέταση να επαναληφθεί αρκετές φορές (10 ή και 12) για να υπολογιστούν με ακρίβεια τα επίπεδα ιωδίου στον οργανισμό κι αυτό γιατί οι διακυμάνσεις που παρουσιάζουν από μέρα σε μέρα ή και από ώρα σε ώρα είναι μεγάλες.

Σε γενικές γραμμές, τα τρία παρακάτω συμπτώματα θεωρούνται τα πλέον χαρακτηριστικά της έλλειψης ιωδίου:

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr