Θέλεις να μεγαλώσεις όμορφα; Πλένε καθημερινά την πλάτη σου μ' έναν συγκεκριμένο τρόπο

Θέλεις να μεγαλώσεις όμορφα; Πλένε καθημερινά την πλάτη σου μ' έναν συγκεκριμένο τρόπο

Δεν είναι το ντους, είναι οι κινήσεις που κάνεις και σε βοηθούν να έχεις σωματική υγεία και ευεξία.

Το να πλένουμε την πλάτη μας στο ντους - και μιλάμε για αυτή τη δυσπρόσιτη περιοχή ακριβώς στη μέση της σπονδυλικής μας στήλης - μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή διαδικασία, όμως είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να βελτιώσουμε την υγεία των ώμων μας.

Οι ειδικοί λένε πως με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε την κινητικότητα του άνω μέρους της πλάτης, ακόμη και να ανακουφίσουμε τον πόνο στον αυχένα μας καθώς μεγαλώνουμε.

«Η διατήρηση της κινητικότητας έχει να κάνει περισσότερο με τη συνέπεια παρά με την ένταση ή τη διάρκεια», λέει ο K. Aleisha Fetters, CSCS, πιστοποιημένος ειδικός δύναμης και φυσικής κατάστασης και συγγραφέας του ​Fitness Hacks for over 50​. «Το να αφιερώνετε μόλις 30 δευτερόλεπτα την ημέρα για να φτάσετε εκεί όσο πιο άνετα μπορείτε, διδάσκει στο σώμα σας ότι η ικανότητα είναι κάτι που αξίζει να διατηρηθεί - και ακόμη και να αναπτυχθεί».

Και αυτό είναι το μυστικό. Το πλύσιμο της πλάτης μας περιλαμβάνει τις 4 κινήσεις των ώμων που προκαλούν συνήθως προβλήματα στους ανθρώπους με την πάροδο των ετών: εσωτερική και εξωτερική περιστροφή καθώς και τεντώματα. Αυτές οι κινήσεις είναι απαραίτητες για να κάνουμε περισσότερα από το να κρατάμε την πλάτη μας καθαρή.

Αυτές οι κινήσεις μας επιτρέπουν επίσης να πιάσουμε για παράδειγμα με τα δυο μας χέρια πίσω την πλάτη, να βάλουμε την παλάμη μας στην πίσω τσέπη του παντελονιού μας, να σκουπίσουμε την πλάτη μας με την πετσέτα βγαίνοντας από το μπάνιο, να φορέσουμε το σουτιέν μας μέχρι και να πιάσουμε τα ψηλά ντουλάπια της κουζίνας.

«Γι' αυτό, τελικά, η κινητικότητα των ώμων μας παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στην ικανότητά μας να κινούμαστε καλά και να ζούμε όμορφα και ανεξάρτητοι καθώς μεγαλώνουμε», λέει ο Phillip Higgins, DPT, φυσιοθεραπευτής που εργάζεται με ηλικιωμένους στο Bespoke Treatments στο Σιάτλ. «Όταν δεν κάνουμε αυτές τις κινήσεις τακτικά, χάνουμε το πλήρες εύρος κίνησης των ώμων μας, οι αρθρώσεις μας μπορεί να αρχίσουν να είναι σφιγμένες ή ακόμη και να μας πονάνε όταν προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα που περιέχουν διατάσεις. Το άλλο πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για την κινητικότητα των ώμων είναι ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην κινητικότητα του αυχένα και στον πόνο», συνεχίζει ο Marko.

Πόσες φορές δεν το έχουμε νιώσει; Όταν οι ώμοι μας είναι σφιγμένοι, είναι δύσκολο να σηκώσουμε τα χέρια μας πάνω από το κεφάλι, και αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα να κάνουμε εύκαμπτη τη σπονδυλική μας στήλη. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά και χρόνια προβλήματα του αυχένα που οδηγούν σε δύσκαμπτο λαιμό και πόνο.

Είσαι έτοιμη να αφιερώσεις λίγο περισσότερο χρόνο για να πλύνεις την πλάτη σου;

banio sto spiti

Πάμε να δούμε πώς γίνεται σωστά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Σήκωσε το ένα χέρι σου πάνω από τον ώμο σου και τοποθέτησέ το στο πάνω μέρος της πλάτης σου και, στη συνέχεια, τρίψε προς τα κάτω όσο πιο άνετα μπορείς για μερικά δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, ρίξε τον αγκώνα σου στο πλάι, τοποθέτησε το χέρι σου στο κάτω μέρος της πλάτης σου και ανέβα. Άλλαξε τα χέρια και επανάλαβε.

Πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις;

Ένα άλλο πλεονέκτημα της καλής υγιεινής της πλάτης είναι ότι μπορεί να σε βοηθήσει να αντιλαμβάνεσαι την κινητικότητά του σώματός σου. Εάν κάνεις αυτή την απλή κίνηση κίνηση κάθε φορά που κάνεις μπάνιο, θα αρχίσεις να παρατηρείς πόσο βελτιώνεται η ευελιξία του σώματός σου. «Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν με την πάροδο του χρόνου και δεν το παρατηρούμε αρκετά, επομένως είναι καλό να κάνουμε πάντα αυτοέλεγχους», λέει ο Phillip Higgins. «Θέλουμε να σκεφτόμαστε ότι το πάνω μέρος της πλάτης είναι κινητό, η ωμοπλάτη σταθερή κατά μήκος του θώρακα και η άρθρωση του ώμου επίσης κινητή», λέει ο Higgins.



Τι γίνεται λοιπόν αν δεν μπορείς να φτάσεις όλη την πλάτη σου για να την πλύνεις; «Συνέχισε την εξάσκηση, αλλά μην πιέζεις το σώμα σου. Εστίασε στο να κινείσαι μόνο όσο πιο μακριά μπορείς άνετα και μείνε σε αυτό», λέει ο Fetters. Με την καθημερινή εξάσκηση, πιθανότατα θα αρχίσει να γίνεται ευκολότερο σε μόλις λίγες εβδομάδες. Και να θυμάσαι, δε χρειάζεται να κάνεις πάντα ντους, αρκεί μόνο τις ασκήσεις.