3 λόγοι για να κάνεις σαλπιγγογραφία

3 λόγοι για να κάνεις σαλπιγγογραφία

Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής κος. Ευριπίδης Μαντούδης μας εξήγησε γιατί είναι τόσο σημαντική η σαλπιγγογραφία και σε ποιες γυναίκες απευθύνεται.

  1. Γιατί προσπαθείτε για μωράκι και δεν έχει έρθει ακόμα το θετικό αποτέλεσμα

«Προσπαθούμε για μωράκι, αλλά έχει περάσει πολύς καιρός και δεν έχω θετικό τεστ εγκυμοσύνης! Τι να κάνω;» Πρόκειται για μια συχνή ερώτηση που μας απευθύνουν οι γυναίκες που προσπαθούν να αποκτήσουν το μωράκι τους. Η σωστή πρόληψη ή και διερεύνηση της γονιμότητας μπορεί να βοηθήσει ώστε το ζευγάρι να είναι σίγουρο πως η προσπάθειά του δεν εμποδίζεται από κάποιον παράγοντα.

Η ανώδυνη σαλπιγγογραφία είναι μια πολύτιμη διαγνωστική εξέταση στη διερεύνηση της γονιμότητας γιατί δείχνει τη διαβατότητα των σαλπίγγων. Οι σάλπιγγες είναι εκεί που τα σπερματοζωάρια ‘συναντούν’ το ωάριο. Το γονιμοποιημένο ωάριο στη συνέχεια εμφυτεύεται στη μήτρα και ξεκινάει η εγκυμοσύνη. Αν οι σάλπιγγες δεν είναι διαβατές, τότε η γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος φυσιολογικά.

Εάν είστε έως 35 ετών κι έχετε προσπαθήσει συστηματικά έως έναν χρόνο ή αν είστε άνω των 35 κι έχετε προσπαθήσει συστηματικά ένα εξάμηνο χωρίς θετικό τεστ εγκυμοσύνης, τότε θα μπορούσατε να ζητήσετε τη συμβουλή του ειδικού γυναικολόγου αναπαραγωγής.

Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής θα σας βοηθήσει ώστε οι προσπάθειές σας να είναι στοχευμένες, θα διερευνήσει εάν υπάρχει κάποιος παράγοντας που σας εμποδίζει και θα σας προτείνει το καλύτερο για εσάς πλάνο, ώστε να πετύχετε το στόχο σας και να αποκτήσετε το μωράκι σας.

  1. Γιατί δεν πονάει!

Οι πιο πολλές γυναίκες, όταν ακούνε ‘σαλπιγγογραφία’ διστάζουν γιατί έχουν ακούσει ότι είναι επώδυνη. Αυτό ίσως ισχύει για την κλασική σαλπιγγογραφία με σκιαγραφικό, που είναι ουσιαστικά μια ακτινογραφία της μήτρας και των σαλπίγγων.

Όμως τώρα έχουμε πλέον στη διάθεσή μας τη νέα ανώδυνη υπερηχο-σαλπιγγογραφία (HyFoSy) που γίνεται με ειδικό τζελ (και όχι σκιαγραφικό) που έχει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της κλασικής σαλπιγγογραφίας και είναι εξίσου αξιόπιστη.

Η εξέταση μπορεί να γίνει στο ιατρείο με έναν απλό υπέρηχο, χωρίς ακτινοβολία, από γυναικολόγο αναπαραγωγής. Η εξεταζόμενη βλέπει την πορεία της εξέτασης την ίδια στιγμή live στην οθόνη και ο γιατρός της εξηγεί ακριβώς βήμα-βήμα τι συμβαίνει.

Το τζελ που χρησιμοποιείται είναι υποαλλεργικό κι έχει ταυτόχρονα ήπια αποφρακτική δράση. Η καλύτερη χρονική στιγμή για να πραγματοποιηθεί η εξέταση είναι οι 10 πρώτες ημέρες του κύκλου της γυναίκας.

  1. Γιατί είναι μια σημαντική εξέταση για διάφορα γυναικολογικά συμπτώματα

Επιπλέον, η σαλπιγγογραφία είναι μια σημαντική εξέταση σε περίπτωση που η γυναίκα αντιμετωπίζει διάφορα συμπτώματα, όπως ενδιάμεση αιμορραγία, πόνο κλπ. Με τη σαλπιγγογραφία ‘αποκαλύπτονται’ πολύποδες, υδροσάλπιγγες και άλλες καταστάσεις που ενδεχομένως απαιτούν περαιτέρω αντιμετώπιση.

Ευριπίδης Μαντούδης

vianex

Γυναικολόγος αναπαραγωγής – υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF ΜΙΥΑ

www.gennima.com

facebook.com/Gennima

Instagram.com/gennimaivf