Ξεχνάς συνεχώς πράγματα; Μην ανησυχείς, είναι πλεονέκτημα του εγκεφάλου σου

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Ξεχνάς συνεχώς πράγματα; Μην ανησυχείς, είναι πλεονέκτημα του εγκεφάλου σου

Πριν αρχίσεις ν' αναζητάς ιατρική βοήθεια, διάβασε τη  νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Reviews Neuroscience και θα πάρεις πολλές απαντήσεις για το τι φταίει που πολλές φορές δεν θυμάσαι πράγματα και καταστάσεις.

Το να ξεχνάς πράγματα μπορεί να είναι ενοχλητικό, μπορεί ακόμη και άκρως ανησυχητικό.

«Πώς λεγόταν αυτός ο συνάδελφος; Τι ώρα είναι το αυριανό ραντεβού; Αυτός ο προμηθευτής μας πρόσφερε 25% έκπτωση σε 200 προϊόντα ή 20% έκπτωση 250; Πού πάρκαρα το αμάξι σήμερα; Είχα πει πώς θα τηλεφωνήσω ή όχι; Τελικά...μάλλον τα χάνω».

'Ελα πες, πόσες φορές δεν έχεις αναρωτηθεί παρόμοια πράγματα κάθε φορά που ξεχνάς κάτι σημαντικό (ή και ασήμαντο) και τρομάζεις στην ιδέα πως κάτι δεν πάει καλά με εσένα; Καταρχάς ηρέμησε γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς δεν διατρέχεις κανέναν κίνδυνο.

treximo

Αυτές είναι οι ασκήσεις που κάνουν καλό στο σώμα αλλά και στο μυαλό σου

Σύμφωνα με νέα έρευνα αποδεικνύεται ότι το να ξεχνάς πράγματα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα νευρολογικό πλεονέκτημα. Ναι, καλά διάβασες. Και πώς συμβαίνει αυτο; Σύμφωνα με μια νέα θεωρία στο περιοδικό Nature Reviews Neuroscience, υπάρχουν πολλά βασικά σημεία: Πρώτον, πρέπει να θυμόμαστε ότι, ανά πάσα στιγμή, όλοι είμαστε εκτεθειμένοι σε πολύ περισσότερα ερεθίσματα από ό,τι θα μπορούσαμε να προσέξουμε, δεν πειράζει να θυμόμαστε με ακρίβεια, ακόμη και λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά αργότερα. Δεύτερον, το να ξεχνάς κάποια πράγματα -ίσως τα περισσότερα πράγματα - είναι ένας φυσικός μηχανισμός του εγκεφάλου, χωρίς τον οποίο θα ήταν σχεδόν αδύνατο να λειτουργήσουμε σωστά στην καθημερινή ζωή.

Τέλος, ο εγκέφαλος πρέπει να προωθήσει την πρόσβαση σε συγκεκριμένες αναμνήσεις - ιδανικά, τις πιο χρήσιμες-.

Τι λέει η θεωρία που διατυπώθηκε από το Trinity College στο Δουβλίνο

Αντί να είναι ένα σφάλμα, η λήθη μπορεί να είναι ένα λειτουργικό χαρακτηριστικό του εγκεφάλου, που του επιτρέπει να αλληλεπιδρά δυναμικά με το περιβάλλον. Το να ξεχάσεις κάποιες αναμνήσεις μπορεί να είναι ωφέλιμο, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο ευέλικτη συμπεριφορά και καλύτερη λήψη αποφάσεων. Εάν οι αναμνήσεις αποκτήθηκαν σε συνθήκες που δεν σχετίζονται πλήρως με το τρέχον περιβάλλον, το να τις ξεχάσουμε μπορεί να είναι μια θετική αλλαγή που βελτιώνει την ευημερία μας.

Με άλλα λόγια, ο εγκέφαλός μας μαθαίνει να ξεχνά, και ως εκ τούτου, οι αναμνήσεις δεν χάνονται ποτέ, αλλά απλώς γίνονται απρόσιτες --αποθηκεύονται στον εγκέφαλο με τρόπο που περιορίζει την ικανότητα πρόσβασης σε αυτές-, φοβερό; Είναι μια σημαντική διάκριση, σύμφωνα με τους συν-συγγραφείς της έρευνα, τον Δρ. Tomás Ryan από το Trinity College Institute of Neuroscience στο Δουβλίνο και τον Δρ. Paul Frankland του τμήματος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, που η επιλεκτική λήθη δεν είναι τίποτ' άλλο από μια φυσική λειτουργία του εγκεφάλου.

Πώς λειτουργεί και γιατί συμβαίνει

Οι ερευνητές θεωρούν ότι «σε ασθένειες - όπως σε άτομα που ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, για παράδειγμα - αυτοί οι φυσικοί μηχανισμοί λήθης παραβιάζονται, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα πολύ μειωμένη προσβασιμότητα στα κύτταρα και παθολογική απώλεια μνήμης».



Τι μπορείς να κάνεις; Πολύ απλά ενισχύοντας τη μνήμη σου με λίστες και ημερολόγια, ή κάνοντας κάποιες μικροασκήσεις στα πιο απλά πράγματα της ημέρας σου. Αν μπορούμε να κάνουμε μια παρομοίωση μ' έναν δρομέα μεγάλων αποστάσεων θα δούμε πως ακριβώς επειδή χρειάζεται ενυδάτωση και καύσιμα για να πετύχει τους στόχους του, απλώς βρίσκει τρόπους να μεταφέρει και να αποθηκεύει νερό και θερμίδες. Με την ίδια λοιπόν διαδικασία μπορούμε κι εμείς να προνοούμε, βοηθώντας τον εγκέφαλό μας να είναι σε εγρήγορση, βρίσκοντας τρόπο να «παίζουμε παιχνίδια» τροφοδοτώντας τον νου μας με ερεθίσματα που ξυπνούν αναμνήσεις. Τόσο απλά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτές είναι οι ασκήσεις που κάνουν καλό στο σώμα αλλά και στο μυαλό σου

Κι όμως! Υπάρχουν τροφές που επιταχύνουν τη νοητική ανάπτυξη του παιδιού