Τα άγνωστα μυστικά για να ζήσεις περισσότερα χρόνια

Ιωάννα Τζανή
Τα άγνωστα μυστικά για να ζήσεις περισσότερα χρόνια

Η γενναιοδωρία και το να περπατάς ξυπόλυτη είναι μερικά από αυτά!

Δεν υπάρχει κάποιος μαγικός οδηγός ή χρυσή τομή που να μπορούν να σου χαρίσουν μακροζωία. Η μακροζωία είναι τρόπος ζωής. Και τα καλά νέα; Είναι ένα πολύ γλυκό ταξίδι που αξίζει να απολαύσεις...

Η γήρανση είναι αναπόφευκτη, αλλά όσο κλισέ κι αν ακούγεται, το πραγματικό νόημα είναι να μείνεις νέα στην ψυχή. Υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες και δείχνοντας αγάπη στον εαυτό σου και τους άλλους, μπορείς να ζήσεις μια ευτυχισμένη και πλήρη ζωή για πολλά πολλά χρόνια, αλλά και να διατηρήσεις την εξωτερική σου εμφάνιση σε όσο τον δυνατόν καλύτερη κατάσταση γίνεται, με φυσικό τρόπο και χωρίς τη βοήθεια πλαστικών χειρουργών και δερματολόγων.

Αυτό είναι το μυστικό για τη μακροζωία (+ 2 δικά μου tips)

Παρακάτω θα βρεις τους 5 βασικότερους τρόπους για να έχεις μακροζωία. Ξεκίνα από αύριο κιόλας!


https://www.instagram.com/p/CYcSh3IKRCW/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

#1. Ξεκίνα να προσέχεις την υγεία σου από νωρίς

Ασθένειες όπως η άνοια, η νόσος του Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ δεν εμφανίζονται ξαφνικά επειδή τυχαίνει να πατήσουμε τα 65 ή τα 70 μας. Η λειτουργία του εγκεφάλου μας αρχίζει να επιβραδύνεται γύρω στα 30 μας. Ως επί το πλείστον, όλα ξεκινούν από νωρίς όταν δεν ανησυχούμε καθόλου για τη θνησιμότητα ή την υγεία μας, γι' αυτό θα πρέπει να λάβεις δράση όσο πιο σύντομα γίνεται.

Οι χρόνιες ασθένειες που αντιμετωπίζουμε σήμερα τροφοδοτούνται από κακές καθημερινές συνήθειες που προκαλούν φλεγμονές. Γκουρού της μακροζωίας αποκαλούν αυτό το φαινόμενο «φλεγμονώδες» επειδή επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης και μας γερνάει πιο γρήγορα. Το κλειδί εδώ είναι να ξεκινήσουμε να προσέχουμε από νωρίς τα μικρά πράγματα που υποστηρίζουν την υγεία μας, όπως το υγιεινό φαγητό, ο καλός ύπνος, η κίνηση, οι φιλίες, ο χρόνος που περνάμε σε εξωτερικούς χώρους, η αποφυγή τοξινών κ.λπ.

#2. Προσδιόρισε τα πράγματα εκείνα που σου φέρνουν χαρά και εστίασε σε αυτά

Όταν ανακαλύπτεις και εστιάζεις σε εκείνα που φέρνουν ευτυχία στη ζωή σου, κυριολεκτικά αλλάζεις τη χημεία του σώματός σου. Η χαρά, η ευτυχία και η ικανοποίηση αυξάνουν τη συνολική αντοχή και την υγεία σου. Θυμάμαι τη στιγμή που είδα έναν φίλο μου που είχε χάσει τη γυναίκα του από καρκίνο. Έμοιαζε γηρασμένος και σα να είχε αποσυρθεί από τη ζωή. Την επόμενη χρονιά βρήκε μία σύντροφο την οποία ερωτεύτηκε πολύ και μόλις τον ξαναείδα, είχε μεταμορφωθεί! Φαινόταν 10 χρόνια νεότερος. Η χαρά και η ευτυχία που ένιωθε δίπλα σε αυτή τη γυναίκα, τον είχαν κάνει άλλον άνθρωπο.

Η νευροεπιστήμονας Candace Pert είναι από τις πρώτες γιατρούς που αποκάλυψαν τη σχέση μεταξύ του πώς νιώθουμε και του πώς θεραπευόμαστε. Αναγνώρισε τη σύνδεση μυαλού-σώματος και υποστήριξε ότι κάθε σκέψη και κάθε συναίσθημα επηρεάζει το σώμα μας σε κυτταρικό επίπεδο. Τα «θεραπευτικά συναισθήματα», όπως η ευτυχία και η ικανοποίηση, επιτρέπουν σε όλα τα συστήματα του σώματος να ρέουν ελεύθερα με ομαλή, ρυθμική κίνηση.



#3. Όρισε τι θέλεις να κάνεις στα 80, 90 ή ακόμα και στα 100 σου

Αυτό έχει να κάνει καθαρά και μόνο με τις προσδοκίες, χωρίς να σημαίνει ότι το σώμα δεν αλλάζει όσο παιρνούν τα χρόνια και ότι μπορείς να μείνεις 20 για πάντα. Όμως, το πώς σκέφτεσαι τη γήρανση επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο θα γεράσεις. Πάρε λίγο χρόνο και κάνε το εξής: κλείσε τα μάτια σου και φαντάσου ότι είσαι τώρα 70, 80, 90, ίσως και μεγαλύτερη. Πώς μοιάζεις; Τι θα ήθελες να κάνεις; Στη συνέχεια, γράψε όλα όσα θέλεις να κάνεις εκείνα τα χρόνια και ξεκίνα με: «Είμαι…». Κράτα αυτή τη λίστα και ανάτρεξε σε αυτήν όποτε το έχεις ανάγκη.

#4. Φρόντισε τα... μικρόβιά σου

Όλες φιλοξενούμε έναν υψηλό αριθμό μικροβίων (γνωστά ως μικροβίωμα μας), συμπεριλαμβανομένων τρισεκατομμυρίων ειδών βακτηρίων, ιών, μυκήτων και άλλων οργανισμών που ζουν μέσα και πάνω μας. Ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό, τις ορμόνες, την αποτοξίνωση και το πεπτικό σύστημα, παράγοντας θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε και παράγουν χρήσιμες αντιφλεγμονώδεις ενώσεις για την καταπολέμηση των μικροβίων που προκαλούν ασθένειες. Συμπέρασμα: τα χρειαζόμαστε για την ίδια μας την επιβίωση, πόσο μάλλον για τη μακροζωία μας.

Μερικές συμβουλές για να τα βοηθήσεις να ευδοκιμήσουν:

  • Κατανάλωσε φρέσκα, βιολογικά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα χωρίς φυτοφάρμακα.
  • Χρησιμοποίησε αντιβιοτικά μόνο όταν είναι απαραίτητο.
  • Υιοθέτησε μία ποικίλη διατροφή με πολλές φυτικές ίνες.
  • Απαλλάξου από τα φάρμακα, ειδικά τα στομαχικά, καθώς με την πάροδο του χρόνου χειροτερεύουν τις συνθήκες.
  • Βγες έξω στον καθαρό αέρα.
  • Περπάτα ξυπόλητη όσο συχνότερα γίνεται.

https://www.instagram.com/p/CZ8dog-q1q5/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

#5. Να είσαι γενναιόδωρος άνθρωπος

Έχεις παρατηρήσει ποτέ πώς αισθάνεσαι όταν προσφέρεις κάτι σε κάποιον ή κάνεις μια καλή πράξη; Η δοτικότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μακροζωία. Μια μελέτη της Cleveland Clinic διαπίστωσε ότι η γενναιοδωρία ενισχύει τη σωματική και ψυχική μας υγεία, ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση, το άγχος, τις πιθανότητες για κατάθλιψη, βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και προσφέρει μακροζωία και ευτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το «μυστικό» της ευτυχίας και της μακροζωίας είναι πολύ πιο απλό απ’ όσο πίστευες

Μόλις μάθαμε το ελιξίριο της μακροζωίας. Μάντεψε τι πρέπει να πίνεις