Πόσες κούπες καφέ κάνουν καλό στον εγκέφαλό σου; Την απάντηση δίνει ειδικός του Harvard

Πόσες κούπες καφέ κάνουν καλό στον εγκέφαλό σου; Την απάντηση δίνει ειδικός του Harvard

Το «πάρα πολύ» δεν έκανε καλό σε κανέναν. 

Έχεις σκεφτεί πως η καθημερινή σου συνήθεια να πίνεις καφέ μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλό σου; Ο καφές συνδέεται συχνότερα με την ικανότητά του να ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας παρά με την ενίσχυση του εγκεφάλου. Αυτό το αναζωογονητικό αποτέλεσμα είναι ο λόγος που εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ξεκινούν την ημέρα τους πίνοντας μια κούπα καφέ.

Ο καφές είναι το τρίτο πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο, μετά το νερό και το τσάι. Σημαντικά στοιχεία υποστηρίζουν όχι μόνο την ικανότητα του καφέ να «μας ξυπνά» αλλά και τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία μας. Ήξερες πως η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2;

clay banks wkd7XBRfU4 unsplash

Έπεσε καφές στα ρούχα σου; Δες πώς να τα καθαρίσεις μέσα σε τρία λεπτά!

Ένα λιγότερο γνωστό όφελος του καφέ είναι η προστατευτική του δράση στον εγκέφαλό μας. Η εκπαιδευμένη ψυχίατρος του Harvard και ειδικός στη διατροφή, Δρ. Uma Naidoo, εξηγεί ότι ο καφές που καταναλώνεται με μέτρο μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία της μνήμης και να μειώσει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως η άνοια. Σε μια μελέτη της διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έπιναν καφέ είχαν λιγότερη γνωστική ικανότητα από αυτούς που δεν έπιναν. Και το μεγαλύτερο αποτέλεσμα φάνηκε σε αυτούς που έπιναν 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Το να πίνεις περισσότερο ή λιγότερο είχε λιγότερο δραματικά αποτελέσματα. Τι λένε λοιπόν άλλες μελέτες για το πόσο καφέ πρέπει να πίνουμε για την υγεία του εγκεφάλου μας; Και ποια ποσότητα αποδεικνύεται αυτό που χαρακτηρίζουμε «πάρα πολύ»;

Πόσες κούπες καφέ προστατεύουν τον εγκέφαλό σου;

Στις μελέτες που βλέπεις παρακάτω:

  • 1 έως 5 φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα είχαν ευεργετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο.
  • Μια άλλη μελέτη με 365.682 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 2 έως 3 φλιτζανιών καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας.
  • Μια ανασκόπηση 57 μελετών που δημοσιεύθηκε το 2020 διαπίστωσε ότι 100 έως 400 mg καφεΐνης την ημέρα επηρεάζουν ευεργετικά τη γνωστική λειτουργία και τον κίνδυνο άνοιας. Αυτό είναι περίπου 1 έως 4 φλιτζάνια καφέ.
  • Μια μελέτη σε 1.409 άτομα διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν 3 έως 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.
  • Μια ανασκόπηση 3 μεγάλων μελετών διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση καφέ (1 έως 5 φλιτζάνια την ημέρα) συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας που αποδίδεται σε καρδιαγγειακές παθήσεις και νευρολογικές παθήσεις.
  • Και τέλος, η κατανάλωση κανονικού καφέ βρέθηκε ότι μειώνει τη γνωστική έκπτωση στους ηλικιωμένους άνδρες. Η μικρότερη γνωστική έκπτωση παρατηρήθηκε στους άνδρες που κατανάλωναν 3 φλιτζάνια την ημέρα.

Πόσες κούπες είναι «πάρα πολύ»;

Το «πάρα πολύ» δεν έκανε καλό σε κανέναν. Η υπερβολική καφεΐνη, μπορεί να σε κάνει να νιώθεις νευρικότητα και κόπωση. Για τους περισσότερους ανθρώπους, έως και 400 mg καφεΐνης την ημέρα θεωρείται ασφαλής. Αυτό είναι περίπου 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Αλλά πρέπει να γνωρίζεις ότι η καφεΐνη μπορεί επίσης να βρεθεί σε πολλά άλλα τρόφιμα και ποτά. Η συνολική πρόσληψη καφεΐνης θα πρέπει να αντιπροσωπεύει αυτήν την πρόσληψη. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τσάι, ενεργειακά ποτά, σοκολάτα, κακάο και μερικά αναψυκτικά.

Η καφεΐνη επηρεάζει τον καθένα διαφορετικά. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν 3 έως 5 φλιτζάνια καφέ μια χαρά. Άλλοι πρέπει να περιορίσουν τον καφέ σε 1 φλιτζάνι. Ο περιορισμός της καφεΐνης είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς επηρεάζει τον ύπνο ή προκαλεί αυξημένη αίσθηση άγχους. Όσοι είναι πολύ ευαίσθητοι στην καφεΐνη θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τον καφέ. Εκτός αν είναι ντεκαφεϊνέ.

Σκέψου τι προσθέτεις στον καφέ σου

Τα συστατικά που προσθέτεις στον καφέ σου θα μπορούσαν να ακυρώσουν τυχόν οφέλη για την υγεία σου. Οι επεξεργασμένες κρέμες είναι συχνά υψηλές σε θερμίδες, ζάχαρη και άλλα ανθυγιεινά συστατικά. Ο πιο εύκολος τρόπος να το αντιμετωπίσεις είναι να πιείς τον καφέ σου σκέτο. Εάν δεν σου αρέσει ο σκέτος καφές, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για τις ανθυγιεινές κρέμες. Οι πιο υγιεινές επιλογές περιλαμβάνουν κανέλα, εκχύλισμα βανίλιας, γάλα καρύδας, σκόνη κακάο, σκόνη κολλαγόνου και στέβια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ