Το χρώμα στο αίμα της περιόδου σου αποκαλύπτει πολλά για την υγεία σου

Ιωάννα Τζανή
Το χρώμα στο αίμα της περιόδου σου αποκαλύπτει πολλά για την υγεία σου

Ποιο χρώμα είναι φυσιολογικό και ποιο υποδηλώνει λοίμωξη;

Ο εμμηνορροϊκός μας κύκλος κορυφώνεται με τη μηνιαία αιμορραγία μας, αλλά αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι το αίμα της περιόδου... δεν είναι απλά αίμα. Ολόκληρος ο κύκλος μας, από τον ωοθυλακικό (μετά αιμορραγία) μέχρι την ωορρηξία και από την ωχρινική έως την έμμηνο ρύση, είναι ένα ορμονικό ταξίδι μέσα στο σώμα μας.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, με τις διάφορες αποχρώσεις του αίματος και τι σημαίνουν; Η γυναικολόγος Heather Bartos είναι εδώ για να μας λύσει κάθε απορία και να μας αποκαλύψει πότε πρέπει να ανησυχήσουμε.

Απαλλάξου από τα έντονα συμπτώματα της περιόδου - 5 tips που θα σε σώσουν

«Το αίμα μπορεί να αλλάξει χρώμα και υφή από μήνα σε μήνα ή ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας μόνο περιόδου», εξηγεί η γιατρός.

Και συνεχίζει:

«Οι ορμονικές αλλαγές, καθώς και η διατροφή, ο τρόπος ζωής, η ηλικία και το περιβάλλον, μπορούν όλα να προκαλέσουν διακυμάνσεις στο αίμα της περιόδου. Όλα αυτά μπορεί να είναι φυσιολογικά! Το αίμα της περιόδου μπορεί να ποικίλλει από έντονο κόκκινο έως σκούρο καφέ ανάλογα με τις αλλαγές στη ροή. Οι λοιμώξεις, η εγκυμοσύνη και, σε σπάνιες περιπτώσεις, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προκαλέσουν ασυνήθιστο χρώμα αίματος ή ακανόνιστη αιμορραγία».

Πολύ σκούρο κόκκινο

Σκούρο, σχεδόν μαύρο αίμα μπορεί να εμφανιστεί στην αρχή ή στο τέλος της περιόδου, συνήθως επειδή είναι παλιό αίμα που χρειάστηκε περισσότερο χρόνο για να φύγει από τη μήτρα.

Καφέ ή σκούρο κόκκινο

Όπως το μαύρο αίμα, το καφέ ή το σκούρο κόκκινο είναι σημάδι παλαιού αίματος και μπορεί να εμφανιστεί στην αρχή ή στο τέλος μιας περιόδου. Ωστόσο, το καφέ αίμα ή οι κηλίδες μπορεί επίσης να είναι ένα πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης που οι γιατροί αναφέρουν ως αιμορραγία εμφύτευσης.

Ανοιχτό κόκκινο

Το έντονο και ανοχτό κόκκινο αίμα υποδηλώνει φρέσκο ​​αίμα και σταθερή ροή. Μια περίοδος μπορεί να ξεκινήσει με έντονη κόκκινη αιμορραγία και να σκουρύνει προς το τέλος της περιόδου. Μερικές γυναίκες μπορεί να ανακαλύψουν ότι το αίμα τους παραμένει έντονο κόκκινο καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου τους.

Ροζ

Ροζ αίμα ή κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν όταν το αίμα της περιόδου αναμειγνύεται με το αυχενικό υγρό. Αυτό μπορεί να συμβεί πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ, ή εάν υπάρχει οποιοδήποτε είδος ανισορροπίας του pH.

Πορτοκάλι

Το αίμα που αναμιγνύεται με το αυχενικό υγρό μπορεί επίσης να φαίνεται πορτοκαλί. Το πορτοκαλί αίμα ή έκκριμα συχνά υποδηλώνει λοίμωξη, όπως βακτηριακή κολπίτιδα ή τριχομονίαση. Οι γυναίκες με πορτοκαλί αίμα θα πρέπει να ελέγξουν αν εμφανίζουν κι άλλα ενδεικτικά συμπτώματα, όπως κολπικό κνησμό, δυσφορία και δύσοσμες εκκρίσεις.