Απαλλάξου από τα έντονα συμπτώματα της περιόδου - 5 tips που θα σε σώσουν

Μαρία Ροδίτη
Απαλλάξου από τα έντονα συμπτώματα της περιόδου - 5 tips που θα σε σώσουν

Κάνε τις σωστές κινήσεις και θα πάψεις να συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι άρρωστη τις μέρες που η περίοδος σού χτυπά την πόρτα.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες γυναικών: εκείνες που δεν καταλαβαίνουν καν την περίοδό τους, συνεχίζουν κανονικά τις καθημερινές δραστηριότητές τους και δεν έχουν σχεδόν κανένα σύμπτωμα. Ούτε έντονη αιμορραγία, ούτε κανέναν απολύτως πόνο. Αν ανήκεις στην άλλη κατηγορία γυναικών, με τους αφόρητους πόνους σε κοιλιά και μέση, με την αιμορραγία που δεν έχει σταματημό και την ατονία να χτυπάει «κόκκινο» σε καταλαβαίνω.

Είμαι κι εγώ σε αυτό το team κι έχω ταλαιπωρηθεί πολύ από την περίοδό μου μέχρι να βγάλω άκρη και να μπορέσω να περνώ αυτές τις μέρες του μήνα πιο ανώδυνα. Υπάρχει ελπίδα, όμως, και φως στο τούνελ κι αυτό σου το λέει μια παθούσα που μετά από αλλαγή αρκετών γιατρών βρήκε λύση και περνά πια τις περιόδους της πιο ανώδυνα από ποτέ.

5 τροφές που βοηθούν να ανακουφιστείς από τους πόνους περιόδου

Τα 5 tips για να πεις «αντίο» στην ταλαιπωρία της περιόδου

Ακολούθησε κι εσύ τα παρακάτω tips και απαλλάξου από την ταλαιπωρία στην οποία σε φέρνει κάθε μήνα η περίοδός σου.

Κάνε εξέταση για τις ορμόνες σου

Κάνε μία επίσκεψη στον γιατρό σου και ζήτησέ του να σου γράψει κάποιες εξετάσεις ώστε να ελέγξεις τις ορμόνες σου. Τέτοιες εξετάσεις αφορούν τον θυρεοειδή σου ή τα επίπεδα βιταμίνης D3 στον οργανισμό σου. Για να καταλάβεις, οι έντονες περίοδοι, το φούσκωμα και η μειωμένη σεξουαλική ορμή μπορεί να προέρχονται από την κυριαρχία των οιστρογόνων ή την υπερβολική τεστοστερόνη που μπορεί να προκαλέσει ορμονική ακμή. Όταν εξισορροπήσεις τις ορμόνες, θα μειωθούν και τα έντονα συμπτώματα της περιόδου.



Συγχρόνισε την περίοδό σου με τον τρόπο ζωής σου

Τις μέρες με περίοδο και ειδικά τις πρώτες που τα συμπτώματα είναι έντονα, είναι πιθανό να μην μπορείς να φέρεις εις πέρας όλες τις δραστηριότητές σου. Και δεν έγινε και κάτι που συμβαίνει αυτό. Αν, λοιπόν, έχεις τη δυνατότητα τηλεργασίας, μείνε σπίτι με τις πιτζάμες σου και το ζεστό ρόφημά σου και δούλεψε ήσυχη. Επίσης, αν έχεις μια πολύ έντονη προπόνηση και νιώθεις ότι δεν έχεις τη δύναμη να την εκτελέσεις, απλά μην την κάνεις. Δεν έγινε και κάτι που μια φορά δεν μπορείς να γυμναστείς. Το ίδιο ισχύει και με τη διατροφή σου… Ακόμα κι αν είσαι σε δίαιτα, μπορείς να κάνεις την παρασπονδία σου και να φας κάτι που θα σε κάνει να αισθανθείς πολύ καλύτερα. Μην το σκέφτεσαι πολύ!

Φρόντισε την υγεία του εντέρου σου

Η υγεία του εντέρου συνδέεται με το αναπαραγωγικό σύστημα. Αν, δηλαδή, υπάρχουν ανισορροπίες του μικροβιώματος και δεν έχεις σταθερές κενώσεις, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει και ορμονική ανισορροπία στο σώμα σου. Και κατ’ επέκταση να επιδεινωθεί η αιμορραγία και ο πόνος σε μέση και κοιλιά.

PERIODOS

Φρόντισε, λοιπόν, να τρως τροφές πλούσιες σε προβιοτικά (π.χ. γιαούρτι), οι οποίες ενεργοποιούν τη λειτουργία του μικροβιώματος και βοηθούν το έντερο να λειτουργήσει καλύτερα.

Συζήτησε με τον γιατρό σου την αντισύλληψη

Ένας τρόπος για να ρυθμίσεις την περίοδό σου και να απαλλαγείς από τα έντονα συμπτώματα είναι και τα αντισυλληπτικά χάπια. Ποτέ, ωστόσο, δεν πρέπει να κάνεις μόνη σου καμία ενέργεια και να αρχίσεις να τα χρησιμοποιείς χωρίς τη συμβουλή και τη χορήγηση από τον γιατρό σου. Δεν είναι να παίζουμε με αυτά τα πράγματα!

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα ενδομητρίωσης

Ένας από τους λόγους της έντονης αιμορραγίας και των συχνών και δυνατών πόνων κατά την περίοδο είναι η ενδομητρίωση. Συζήτησέ το, λοιπόν, με τον γιατρό σου και κάνε όποια εξέταση είναι απαραίτητη για να σιγουρευτείς ότι δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ