Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης όμικρον 2, της κυρίαρχης μετάλλαξης covid19 παγκοσμίως

Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης όμικρον 2, της κυρίαρχης μετάλλαξης covid19 παγκοσμίως

Πόσο σοβαρή είναι η μετάλλαξη όμικρον 2;

Ήρθε η ώρα της Όμικρον BA.2 . Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε ότι η υποπαραλλαγή BA.2 της μετάλλαξης omicron είναι πλέον η κυρίαρχη μετάλλαξη COVID-19 σε όλο τον κόσμο.

Η επιδημιολογική ενημέρωση του οργανισμού στις 22 Μαρτίου ανέφερε ότι «το σχετικό ποσοστό της BA.2 έχει αυξηθεί σταθερά από τα τέλη του 2021, με την BA.2 να γίνεται η κυρίαρχη μετάλλαξη την έβδομη εβδομάδα του 2022.

Κυρίαρχη η Όμικρον 2

Τον τελευταίο μήνα, η μετάλλαξη αυτή αποτέλεσε το 85,96% των περιπτώσεων COVID-19 που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ και είναι η πλέον κυρίαρχη στη Νοτιοανατολική Ασία, ακολουθούμενη από τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Αφρικής, του Δυτικού Ειρηνικού και της Ευρώπης. Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε επίσης ότι αυτή η μετάλλαξη του COVID19 είναι η κυρίαρχη πια και στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις 19 Μαρτίου στις ΗΠΑ, αυτή η μετάλλαξη της omicron εκτιμήθηκε ότι αποτελούσε το 34,9% των περιπτώσεων COVID-19 στις ΗΠΑ, ενώ η αρχική όμικρον ήταν 57,3 %. Πριν από την κυριαρχία της όμικρον 2, η όμικρον 1 ήταν η πιο μεταδοτική παραλλαγή του SARS-CoV-2. Τώρα πια, η όμικρον 2 πιστεύεται ότι είναι περίπου 30% πιο μεταδοτική από την αρχική όμικρον σύμφωνα με έρευνες που επιβεβαιώθηκαν από τον ΠΟΥ, πιθανώς λόγω των «διαφορών αμινοξέων».



Πόσο σοβαρή είναι η μετάλλαξη όμικρον 2;

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν έχει αναφερθεί διαφορά ανάμεσα στις δύο μεταλλάξεις όσον αφορά τη σοβαρότητα της νόσου, που σημαίνει ότι τα συμπτώματα είναι τυπικά τα ίδια με εκείνα που σχετίζονται με την αρχική παραλλαγή της omicron.
Φυσικά, τα συμπτώματα του COVID-19 μπορεί να διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο, αλλά όλες οι παραλλαγές του COVID-19 έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης, όπως λένε οι ειδικοί, που περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και κόπωση.

Έχεις Covid-19; Όλα όσα πρέπει και δεν πρέπει να καταναλώνεις για να αναρρώσεις γρήγορα

Η κύρια διαφορά είναι συνήθως ότι η όμικρον είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε απώλεια γεύσης και όσφρησης ή σοβαρές επιπλοκές όπως η πνευμονία. Τα συμπτώματα της Omicron τείνουν επίσης να είναι πιο ήπια για άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έχουν ενισχυθεί με Τρίτη δόση ενώ για τα μη εμβολιασμένα άτομα, τα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρότητα και δυνητικά να οδηγήσουν σε νοσηλεία ή ακόμα και θάνατο, σύμφωνα με έρευνα.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μερικοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον COVID-19 (περίπου ένας στους πέντε μολυσμένους ανθρώπους, στην πραγματικότητα) μπορεί να μην παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο εξακολουθεί να είναι τόσο σημαντικό να κάνουμε τεστ εάν υποψιαζόμαστε ότι έχουμε έρθει σε επαφή με ένα άτομο που έχει επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

9 εύκολοι τρόποι για να μην παρεκκλίνεις από την υγιεινή διατροφή σου

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν το τσάι σου ανθυγιεινό