Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δουλεύεις διαρκώς από το σπίτι

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δουλεύεις διαρκώς από το σπίτι

Οι πόνοι σε μέση και πλάτη κάνουν την εμφάνισή τους και εδώ είναι 3 ασκήσεις «επαναφοράς στάσης» που θα  σε βοηθήσουν.

Αν και υπάρχουν ορισμένα αναμφισβήτητα προνόμια το να δουλεύουμε από το σπίτι, (όπως το να μπορείς να φτιάξεις ένα φρέσκο ​​φλιτζάνι τσάι στη δική σου κουζίνα όποτε θέλεις ή να φορά ό,τι θέλεις χωρίς να σε βλέπει και να σε κρίνει κανείς), πιθανότατα όμως να έχεις επίσης παρατηρήσει και τις μεγάλες ... παρενέργειες της τηλεργασίας επάνω σου. Ποιες είναι αυτές; Μα φυσικά η επίδρασή της στο σώμα σου.

Αν αναρωτιέσαι γιατί η πλάτη ή ο λαιμός σου πονάει περισσότερο μετά από μια μέρα εργασίας από το σπίτι από ό,τι παλιά -μετά από μια κουραστική μέρα στο γραφείο-, μάλλον δεν φαντάζεσαι πραγματικά τι μπορεί να φταίει. Σύμφωνα με τον Ryan Coleman, ειδικό δύναμης και φυσικής κατάστασης στο Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Υγείας του Ορλάντο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι' αυτό.

3 tips για να μην επιβαρύνεις τη μέση σου ακόμη κι όταν κάθεσαι ώρες στο γραφείο

Όταν εργάζεσαι σε ένα γραφείο, πιθανό να περνάς τη μέρα σου σε ένα γραφείο που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στην εργασία σε μια καρέκλα σχεδιασμένη να ταιριάζει άνετα με το ύψος και το στυλ του γραφείου. Επίσης πολλοί από όσους εργάζονται στο σπίτι δεν έχουν χώρο για έναν πραγματικά χώρο για ένα σωστό γραφείο με την κατάλληλη εργονομική ρύθμιση γραφείου και καρέκλας. Αυτό τι σημαίνει; Πώς πολλές από εμάς μπορεί να βρεθούμε ξαπλωμένες στον καναπέ ή σκυμμένες πάνω από τον πάγκο της κουζίνας ή στο τραπέζι της τραπεζαρίας. Αν και αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύ μεγάλο λάθος, το να το κάνεις καθημερινά μπορεί στην πραγματικότητα να έχει πολλαπλά ανεπιθύμητα αποτελέσματα που προκαλούν πόνο στο σώμα σου.

Πώς η κακή στάση του σώματος μπορεί να μας βλάψει

Ο Ryan Coleman του Εθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Υγείας του Ορλάντο λέει ότι υπάρχουν 3 σημαντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε ένα άτομο η κακή στάση όταν εργάζεται. «Εάν κάθεσαι με αυτό που αποκαλεί "στάση κεφαλιού προς τα εμπρός", δηλαδή όταν το κεφάλι πιέζεται προς τα εμπρός περισσότερο από το κανονικό - φυσιολογικό είναι όταν τα αυτιά σας είναι ευθυγραμμισμένα με τους ώμους σας - αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα και δυσκαμψία. Για κάθε θέση κεφαλιού προς τα εμπρός, ουσιαστικά προσθέτετε 10 κιλά στο βάρος του κεφαλιού σας», λέει στο The List. Ναι, γι' αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο που πονάει ο λαιμός σου.

Η κακή στάση του σώματος μπορεί επίσης να επηρεάσει το άνω μέρος της πλάτης μας κάνοντας τους ώμους μας να στρογγυλοποιούνται προς τα εμπρός σε συνδυασμό με μια μπροστινή θέση κεφαλιού. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει κύφωση, μια υπερβολική προς τα έξω καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κύρτωμα του άνω μέρους της πλάτης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στους ώμους και στην πλάτη.

Η κακή στάση του σώματος μπορεί επίσης να επηρεάσει το κάτω μέρος της πλάτης μας προκαλώντας λόρδωση, η οποία -όπως εξηγεί ο Coleman- είναι «μια υπερβολική καμπυλότητα του κάτω μέρους της πλάτης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κλίση της πρόσθιας πυέλου και αδύναμο μυϊκό πυρήνα». Με άλλα λόγια, πόνος στη μέση λόγω κακής υποστήριξης της σπονδυλικής στήλης και κακής στάσης του σώματος. Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε εμείς για να βοηθήσουμε στην ανακούφιση αυτών των προβληματικών παθήσεων όταν δουλεύουμε από το σπίτι;

Πώς θα ανακουφίσεις τη μέση και την πλάτη σου

Ο Ryan Coleman του Εθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης του Orlando Health προτείνει 3 ασκήσεις «επαναφοράς στάσης» που μπορεί να σε βοηθήσουν. Ο Coleman συνιστά να καθόμαστε σε μια στάση που κοιτάμε ευθεία μπροστά με τα μάτια μας καρφωμένα σε ένα σημείο, τραβώντας το πηγούνι και το κεφάλι μας ευθεία προς τα πίσω χωρίς να χάσουμε το σημείο από τα μάτια μας, σαν να προσπαθούμε να βάλουμε το πηγούνι μας στο λαιμό μας.

Η δεύτερη στάση είναι το τέντωμα. Ο Coleman μας δίνει οδηγίες:

«Με τα χέρια σου ακουμπισμένα σε έναν τοίχο και τα χέρια σου τεντωμένα ίσια, σφίξε την ωμοπλάτη μαζί, πλησιάζοντας τον εαυτό σου πιο κοντά στον τοίχο, φέρνοντας τις ωμοπλάτες σου πιο κοντά. Αντίστρεψε αυτή τη θέση και σπρώξε μακριά από τον τοίχο χωρίς να λυγίσεις τους αγκώνες σου για να ολοκληρώσεις την κίνηση».

Για τελευταία κίνηση, αλλά όχι λιγότερο σημαντική, ο Coleman συνιστά μια άσκηση που ονομάζεται Bird Dog. Ξεκίνα σε τετράποδη θέση (στα τέσσερα) και στη συνέχεια εστίασε στο να τραβήξεις τον αφαλό στη σπονδυλική στήλη για να σταθεροποιήσεις τον κορμό σου. Στη συνέχεια, ο Coleman λέει να «εκτείνεις το δεξί σου χέρι και το αριστερό σου πόδι μέχρι να ευθυγραμμιστεί και να επιστρέψεις στην αρχική θέση. Επανάλαβε την κίνηση χρησιμοποιώντας το αριστερό χέρι και το δεξί πόδι. Εστίασε στο να δημιουργήσεις μια ευθεία γραμμή μεταξύ του άκρου του χεριού που είναι τεντωμένο και το δάχτυλο του απέναντι ποδιού».